9 січня: суворі заборони та прикмети

січня 09 / 2022

9 січня церква та віряни вшановують пам’ять апостола первомученика і архідиякона Стефана, преподобного Феодора Начертанного, святого Феодора, архієпископа Константинопольського. Тривають святки.

Стефан Першомученик – апостол з сімдесяти, мученик. Християнський святий, один з перших християн. Диякон Єрусалимської християнської громади. Згідно з Біблією (дії Апостолів) творив чудеса, переконливо проповідував про Христа. З 560 року його прах перепохований у римській церкві Сан Лоренцо фуорі ле Мура.
Ім’я Стефана походить від грецького Стефанос, що означає "корона". Традиційно, Стефан зображається з мученицьким вінцем на голові. У східнохристиянській іконографії він зображений у вигляді молодого, безбородого чоловіка з постригом, одягненим в одяг диякона. Рембрандт зобразив його муки у роботі "Побиття камінням святого Стефана".

9 січня: народні традиції

Дівчата ворожать на швидке заміжжя. Раніше вірили, що якщо в день Степана напоїти тварин водою з відра, в якому була срібна монетка, то вони весь рік будуть здоровими.

9 січня: що варто робити

Слідкувати за погодою.

9 січня: що категорично заборонено

Лаятися і сваритися.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар