30 липня: яке сьогодні свято та що не можна робити в цей день

липня 30 / 2021

30 липня православні вшановують пам’ять великомучениці Марини.

Свята великомучениця Марина народилася в Малій Азії, в місті Антіохії в сім’ї язичницького жерця. У дитинстві вона втратила матір, і батько віддав її на піклування годувальниці, яка виховала Марину в православній вірі.

Під час гоніння на християн імператора Діоклетіана свята Марина в 15-річному віці була схоплена і вкинута в темницю. Жорстоко побиту, святу прибили цвяхами до дошки і тризубами рвали тіло. Сам правитель, не витримавши жаху цього катування, закрив обличчя руками. Але свята мучениця залишалася непохитною. Кинута на ніч у в’язницю, вона сподобилася Небесного відвідування і була зцілена від ран. Прив’язавши до дерева, мученицю обпалювали вогнем.


Правитель наказав втопити святу у величезній бочці. Свята Марина вийшла з купелі абсолютно здоровою, без єдиного сліду опіків. Вражений дивом народ став славити Істинного Бога. Сята мучениця Марина була обезголовлена.

Традиції:

Сьогодні день, який в народі прозвали Марина з Лазарем або Маринин день. На День Святої Марини прийнято йти до церкви на урочисту літургію.
У наших предків було повір’я, що цього дня на небі з’являються зірки. Вважалося, що на них не можна дивитися - можна осліпнути, а на свій будинок накликати пожежі.
У цей день селяни з особливою увагою стежили за небом із блискавицями і хлібним полем і благали Бога про дарування дощів та спасіння хлібних полів від блискавки.
На Марину з Лазарем (так в народі називали 30 липня) на столах наших предків в обов’язковому порядку були присутні страви з риби.
Вважається, що в цей день потрібно купатися в озері або річці. Православні вірили, що така процесія їм також допоможе вилікувати хвороби і рани.
Прикмети:

Якщо гроза 30 липня сталася – осінь буде дощовою.
Жаркий і сухий день 30 липня віщує малосніжну і холодну зиму.
Вдень дуже жарко, а вночі холоднішає – прикмета того, що наступний день буде ясним і сонячним.
Що не можна робити цього дня:

Не можна у цей день гуляти під час грози;
Не слід сьогодні сваритися та ображатися на рідних;
Не бажано сьогодні зловживати спиртними напоями та переїдати.
Основна заборона стосується відносин з дітьми. Вважається, що 30 липня категорично забороняється лаяти або навіть підвищувати голос на дітей. Це може образити Святу Марину, яка всіляко оберігає кожну дитину.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар