Коли Трійця у 2021 році – дата святкування

травня 15 / 2021

Трійця вважається одним із найголовніших свят для християн. Свято покликане прославляти Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. У народі дане свято називають ще Зеленими святами.

Коли Трійця у православних залежить від святкування Великодня. Оскільки у 2021 році Світле Христове Воскресіння відзначали 2 травня, то Трійця святкуватиметься 20 червня. Також свято має ще одну назву – П’ятидесятниця, адже святкується на 50 день після Пасхи Господньої.



Трійця 2021 у католиків набагато раніше. Втім, тут є специфіка. Католики святкують П’ятидесятницю та Трійцю у різні дні. Цього року перше свято припадає на 23 травня, а Трійця – на 30 травня (57-й день після Великодня).

Традиції святкування
Переддень – у суботу – вшановується пам’ять померлих родичів. Вона має назву Вселенської Троїцької поминальної суботи. У цей день прийнято наводити лад на кладовищах та поминати спочилих.

Також в цей день люди готуються до святкової неділі: прибирають подвір’я та в оселях. На Закарпатті збереглася традиція ставити берізки біля всіх входів у двір, а також липові гілки в оселях.

У неділю в храмах правлять служби, під час яких освячують букети зелені. Їх прийнято зберігати протягом всього наступного року і використовувати для лікувальних цілей.

У понеділок святкують День Святого Духа.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар