Василь Дем'янчук: Комунальні медичні заклади облради повинні напрацьовувати додаткові механізми з розвитку

травня 23 / 2023

22 травня, стартувала підготовка до чергової сесії, яка анонсована на 1 червня. Так, постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС найперше погодила надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих мешканців Закарпатської області – учасників військових дій у межах Регіональної програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2022 – 2024 роки.
Під головуванням Ольги Олексик депутати Федір Яринич, Петро Добромільський, Єлизавета Біров, Євген Мешко обговорили нові положення про комунальні установи соціального захисту населення облради: «Виноградівський дитячий будинок-інтернат», «Мукачівський дитячий будинок-інтернат», «Вільшанський дитячий будинок-інтернат», «Мукачівський психоневрологічний інтернат», «Мукачівський психоневрологічний інтернат № 1», «Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат», «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька»», «Виноградівський геріатричний пансіонат», «Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю». Зміни, зокрема зумовлені необхідністю створення при кожній з цих установ наглядової ради як консультативно-дорадчого органу.
Окремо акцентували на питання щодо доцільності об'єднання та виробленні відповідного алгоритму з оптимізації роботи обласних закладів галузі охорони здоров’я з надання психіатричної допомоги, яке представляв галузевий орган управління обласної військової адміністрації. Після конструктивних дискусій, до яких долучилися і керівники окремих медзакладів, профільна комісія залишила своє бачення без змін: приєднати до КНП «Закарпатський обласний медичний центр психічного здоров'я та медицини залежностей» такі заклади облради: «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» та «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги с. Вільшани».
Під час засідання профільної комісії погодили тарифи на проходження практики та стажування лікарів-інтернів, які навчаються за контрактною формою на базі Обласної дитячої лікарні, а також схвалили тарифи на надання платних послуг для Обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії.
Голова комісії Ольга Олексик ініціює звернення щодо забезпечення вимог інклюзивності в медустановах краю, зокрема – в окремих відділеннях Обласної лікарні, що сприятиме контрактуванню з НСЗУ. Також депутатка озвучила питання закупівлі розхідних матеріалів для проведення стентування судин нижніх кінцівок у пацієнтів з цукровим діабетом, яке потребує додаткового вивчення. До прикладу, у 2022 р. з обласного бюджету було виділено 300 тисяч гривень на ці цілі та проведено необхідні операції 11 пацієнтам. Крім того обговорили питання виділення коштів для забезпечення життєво необхідними препаратами пацієнтів з орфанними захворюваннями.
Члени комісії та присутні керівники облради Андрій Шекета, Василь Дем'янчук, Мирослава Ливч висловили своє бачення із обговорюваних питань, які будуть опрацьовані в установленому порядку профільними підрозділами ОВА.

Категорія : Політика


Залишити Коментар