З ініціативи Угорщини та Румунії Парламентська асамблея Ради Європи звернулася до Венеціанської комісії з метою захисту прав закарпатських меншин

лютого 16 / 2023

Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто в середу в Страсбурзі, в штаб-квартирі Ради Європи.

Права національних меншин Закарпаття потребують захисту, оскільки наприкінці минулого року в Україні був прийнятий закон, який з вересня практично скасовує національні школи в країні, повідомляє MTI.

Сіярто сказав, що хоча на початку війни угорський уряд вирішив закрити питання позбавлення прав у відносинах з Україною, тепер він бачить, що все одно потрібно діяти, оскільки нове законодавство ще більше погіршить становище угорців.
В Україні 99 початкових і середніх шкіл функціонують як навчальні заклади угорської національності, і згідно з новим законом вони стануть державними школами, в яких на певному рівні буде присутня угорська мова, але з четвертого класу – частка занять угорською мовою буде зменшена до 40 відсотків, а заняття національною мовою будуть скасовані.
«Ми щиро сподіваємося, що міжнародне співтовариство, Європейський Союз та інші міжнародні організації змусять Україну домогтися виконання позиції Венеціанської комісії так само, як вони це зробили в кількох випадках із законодавством Угорщини», – сказав він.

Сіярто також зазначив, що Угорщина підтримує Україну, надає гуманітарну допомогу, поки це необхідно, але очікує від України відновлення прав угорської національної громади на використання рідної мови. «Ми не просимо жодних прав для закарпатських угорців, яких вони не мали раніше. Ми хочемо відновити ситуацію до безправ'я, яке почалося в 2015 році», - додав він.

Венеціанська комісія підготує свою позицію до червня.

Повідомляють угорські ЗМІ.
Категорія : Політика


Залишити Коментар