По всій території Закарпаття планують демонтаж пам'ятників: Подолання наслідків русифікації

вересня 20 / 2022

Подолання наслідків русифікації та тоталітаризму - як ніколи на часі. Зараз чи не найкращий момент для того, аби врешті викорінити чужорідні елементи з ландшафтів міст, сіл і загалом культури нашого краю.

По всій території Закарпаття, як і в інших регіонах, радянська влада встановлювала пам’ятники власному режиму, міфічним авторитетам та подіям, формуючи монументальну пропаганду для нав’язування лояльного ставлення українців до комунізму і його представників.

Ці рудименти повинні бути демонтовані та викреслені з історії назавжди. Те саме стосується й назв вулиць у населених пунктах області, котрі належать до радянської спадщини, повідомляє Голова Закарпатської ОВА на своїй сторінці в соцмережі фейсбук.

Водночас чинна процедура щодо виключення таких пам’яток з переліків та їхній демонтаж з місць встановлення вимагає численну кількість документів, велику частину з яких втрачено. Так, ми будемо демонтувати цей мотлох ще років з десять.

Деякі територіальні громади Закарпаття вже прийняли, а інші готові невідкладно прийняти відповідні рішення на сесіях, однак процедурні питання затягують цей процес або фактично унеможливлюють його.

☝🏻 У зв’язку з цим минулого тижня звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням надати дозвіл Закарпатській обласній військовій адміністрації на виключення зазначених пам’яток з переліків та демонтажу за наявності відповідних рішень місцевих рад або ініціювати зміни у нормативні документи, які регулюють цей порядок для оперативного розв'язання питання.

Росія не повинна формувати політику пам’яті в Україні. Століттями вона загарбувала, підминала під себе український культурний простір, а також намагалася вкрасти й спотворити нашу історію. Воєнні злочини, скоєні країною-терористкою, не мають лишати жодних сентиментів до будь-якого об’єкта маніпулятивної радянської монументальної культури, котрий іще досі стоїть у наших містах і селах.

Зруйновані об’єкти військової та цивільної інфраструктури України — ось пам’ятки, які лишає по собі «вєлікая культура Расії».
Категорія : Політика


Залишити Коментар