Чому на Закарпатті угорська партія КМКС підігрує владі не дивлячись на переслідування

листопада 29 / 2021

Наступного року в Угорщині мають відбутися чергові парламентські вибори. Шість опозиційних партій – від соціалістів до правих націоналістів – обіцяють виступити на них єдиним блоком, висунувши на пост прем’єра 49-річного консерватора Петера Маркі-Зая, мера південного міста Годмезевашаргей.

За соціологічними опитуваннями рівень підтримки Маркі-Зай та партії Орбана «Фідес» майже однакові, тому для нинішнього прем’єра Орбана важливий кожен голос виборців.

Не секрет, що Орбан розраховує на свою підтримку закарпатських угорців. По різним оцінкам ці голоси можуть дати три чотири місця в Парламенті, що може зіграти для нього ключову роль.

Згідно з угорським законодавством закарпатські угорці можуть проголосувати за допомогою пошти, або в’їхати на територію Угорщини де багато «прописано» в найближчих селах. Така система має як переваги, так недоліки, наприклад влада України через короновірус, або через інші причини ,може закрити кордон на період виборів. Таким чином помститися Орбану за зв’язки з Москвою, блокування вступу України в НАТО та підписання газових контрактів в обхід України.

Схоже, що в Будапешті розглянули самий песимістичний прогноз тому в останній час вони не дратують українську владу. Практично перестали приїздити в Закарпаття, угорські високопосадовці «притихли» Благодійні фонди та інші організації.

«Всупереч те, що нашим депутатам продовжують загрожувати безпідставні кримінальні провадження з боку правоохоронних органів, фракція «КМКС» в інтересах виборців готова взяти участь у роботі широкої коаліції» – зробило заяву КМКС стосовно останніх подій в Закарпатській обласній раді.

Водночас КМКС не брав участі у виборах нового голови і фактично виявився в опозиції разом з провладною партією «Слуги народу», яку і звинувачує в переслідуваннях.

Така «безхребетність» вказує на те, що ймовірно КМКС дали команду «сидіти» та не дратувати Офіс Президента, але це хибна позиція, ввійшовши в дійсно широку коаліцію КМКС могла б зробити для угорців набагато більше.

В той же час очікування угорців, що українська влада до Нового року «закриє» всі кримінальні справи та Василь Брензович повернеться в Україну, думаю марні, водночас нинішнім керівникам його повернення вряд чи потрібно.

Микола Староста.

Повідомляє - https://transcarpathia.news/politics/3041.html
Категорія : Політика


Залишити Коментар