Податки з домашніх електростанцій у Виноградівську громаду - хроніка ініціювання питання депутатами

серпня 07 / 2021

Не зважаючи на те, що реформа децентралізації розпочалася в Україні ще у 2014 році, центральній владі досі не вдалося домогтися справедливої моделі сплати податків, яка б сповна враховувала інтереси громад та давала поштовх для їх розвитку.

Так, до прикладу, несправедлива ситуація склалася щодо сплати ПДФО з надходжень за продану домашніми дворогосподарствами електроенергію, сгенеровану сонячними панелями.

На сьогодні податки «втікають» за місцем реєстрації підприємства, яке отримує електроенергію.

Тож не зважаючи на те, що на території Виноградівської територіальної громади знаходиться близько 300 таких сонячних електростанцій, податки з їх доходу сплачуються в бюджет Ужгорода, де зареєстровано ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

У зв’язку з цим обласні депутати від партії «Рідне Закарпаття» Іван Матрунич та Йосип Фізеші, разом з міським головою Степаном Бочкаєм в червні 2021 року звернулися до обленерго з проханням відкриття філії у м. Виноградів.

За підрахунками обранців, це дало б змогу отримувати додаткові 300 000 гривень надходжень щомісяця, що складає понад 3.5 мільйона в рік на потреби Виноградівської територіальної громади.

Відновлення справедливого розподілу податків в умовах децентралізації підтримав цю і народний депутат України Владіслав Поляк.

До слова, раніше нардеп став одним з ініціаторів двох важливих законопроєктів для посилення фінансової спроможності громад на місцях.

Мова про законопроєкти №5244 та №5245 про внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів щодо збільшення надходжень від ПДФО до місцевих бюджетів.

Документами пропонується встановити порядок сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету пропорційно: 50% - за місцем проживання особи та 50% - за місцем роботи такої фізичної особи.

На сьогодні ж, згідно зі статтею 168 Податкового кодексу, ПДФО зараховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням юридичної особи, яка виплачує зарплату громадянину України.

Примітно, що з моменту подання звернення щодо реалізації механізму надходжень податків з відновлюваної енергетики до Виноградівської ТГ, депутатська група «Нова громада» не підтримувала цю ініціативу.

Кумедно вигладає й те, що через місяць з гаком після того, як обласні обранці та мер ініціювали чесний розподіл «енергетичних» податків, представники «Нової громади» здогадалися видати згадувану ініціативу за власну.

Так, 6 серпня представники «Нової громади» опублікували пост про те, що начебто їх група ініціює питання сплати податків з сонячних панелей в бюджет ТГ.

Що ж, схоже деякі депутати працюють не на результат, а для піару, та живуть за принципом, що «з’їсти горіх легше після того, як хтось розіб’є шкарлупу».

Категорія : Політика


Залишити Коментар