На Закарпатті в одному із сіл Берегівського району хочуть закрити єдиний український садочок (відео)

липня 10 / 2021

У селі Холмовець планують закрити єдини українськомовний садочок, щоб передати його угорцям.

Питання припинення діяльності Холмовецького закладу дошкільної освіти(дитсадка) що на Виноградівщині набирає обертів та суспільного резонансу.

Довідково:
Село Холмовець являється повностю україномовним і входить до складу Пийтерфолвівської сільської ради .
Більшість у Пийтерфолвівської сільської ради складається із депутатів Пийтерфолвівської сільської ради від партії угорців України “КМКС”.
Спочатку ,як нам повідомляють місцеві мешканці, 22 червня 2021 року представники Пийтерфолвівської сільської ради,а саме заступник сільського голови п.Бокоч В.К.та директор Холмовецької гімназії п.Товт Н.Й. зібрали працівників Холмовецької гімназії та Холмовецького ЗДО видаючи це як зібрання сільської громади.
Як стверджують місцеві,що із батьків були присутні тільки троє чоловік,всі решта це представники місцевої школи та дитсадку.
Ми припускаємо,що так адмінресурс був задіяний для прийняття необхідного рішення для Пийтерфолвівської сільської ради.
А потім люди дізналися,що це спілкування з людьми вони начебто оформили як громадське обговорення з питань припинення діяльності Холмовецького ЗДО шляхом ліквідації,але всупереч згоди сільської громади.
Після того ,як мешканці с.Холмовець висловили свою незгоду із таким,як люди кажуть, обманом і були на прийомі в керівників Пийтерфолвівської сільської ради,то сьогодні приїхав сам особисто його величність сільський голова с.Пийтерфолво п.Оросі Й.П.
І вже тут він стверджує відкрито ,що Пийтерфолвівська сільська рада має намір 12 липня 2021 року прийняти рішення на черговій сесії про припинення діяльності Холмовецького ЗДО шляхом ліквідації.



Ви тільки послухайте ,що він говорить ,і чи усвідомлює він сам те ,що він пропонує сільській громаді.
Він ставить бюджет сільської громади вище за майбутнє наших дітей.
Як стверджують люди ,які були сьогодні на цій зустрічі , вони чули ,що начебто сільський голова с.Пийтерфолво п.Оросі Й.П. відійшовши від людей в сторону до своїх став говорити,що все рівно вони приймуть таке рішення ,яке їм потрібно,адже в них в Пийтерфолвівській сільській раді більшість,яка складається з депутатів Пийтерфолвівської сільської ради від партії КМКС.
Сам голова Оросі Й.П.також балотувався від партії угорців України”КМКС” і був вибраний сільським головою.
Хто кого наразі утискає, українці угорськомовних чи угорськомовні українці українців робіть висновки самі.
Але на мою думку вже порушується баланс .
На завтра ми маємо намір поспілкуватися з представниками УДСНС в Закарпатській області ,сільським головою с.Пийтерфолво,представниками Берегівської РДА щодо подальших кроків у вирішенні даного питання по суті.
Місцеві задають собі таке питання:”Чому тільки україномовні садочки ліквідують,а тим більше в єдиному українському селі цього ОТГ і чому цього не роблять в угорськомовних селах.?Чому така випадкова вибірковість???



Про подальший перебіг подій буде поінформовано громадськість.

Прес-служба Громадської організації “Народний контроль Закарпаття”
Категорія : Політика


Залишити Коментар