Обрання голови Агенції регіонального розвитку Закарпатської області переросло у скандал

березня 04 / 2021
Наглядова рада Агенції регіонального розвитку визначила переможця конкурсу на посаду голови Агенції регіонального розвитку Закарпатської області.

З семи претендентів шляхом рейтингового голосування був обраний депутат Закарпатської обласної ради Михайло Лаба. Втім, інші кандидати не визнають результатів конкурсу, називаючи його непрозорим.

Про обрання нового директора АРР повідомили на офіційній сторінці облради у соцмережі Фейсбук.

Михайло Михайлович Лаба, який став переможцем конкурсу – син народного депутата від «Слуги народу», також Михайла Михайловича Лаби. Як видно з біографії Лаби-сина (1994 року народження), він вивчав правознавство в УжНУ, у 2015 – 2019 роках був ФОПом, а згодом працював заступником сільського голови з діяльності виконавчих органів Оноківської сільської ради. Наразі навчається у Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Обійняти директорську посаду йому, фактично студентові, ймовірно, допомогла протекція голови облради Олексія Петрова, який з допомогою керівника регіонального відділення Асоціації міст України Олега Лукші організував його перемогу у конкурсі.

На першій своїй зустрічі з Наглядовою радою 24 грудня 2020 року Петров прямо висловив позицію фракції «Слуга Народу»: Агенцію повинен очолити член цієї фракції Михайло Лаба. Подібна відвертість обурила членів Наглядової ради, й частина з них нагадала про процедуру, неупередженість і головне – професіоналізм, необхідні для обрання директора.

Конкурс на цю посаду проводився у два етапи. На першому етапі, що тривав з 11 січня по 5 лютого 2021 року, претенденти готували пакет інформаційних матеріалів, який надсилали на електронну скриньку Наглядової ради в якості подання на конкурс. На другому етапі, з 8 по 19 лютого 2021 року, проводилась очна співбесіда претендентів з членами Наглядової ради. Потім члени Наглядової ради провели рейтингове голосування по кандидатурах.

Незадовго до голосування за голову АРР Олексій Петров власним розпорядженням оголосив себе новим членом наглядової ради Агенції, хоча на тоді існувало чинне рішення обласної ради, яким визначено до Наглядової ради Михайла Рівіса.

Вибори директора Агенції спочатку були заплановані на 19 лютого, однак згодом їх перенесли на 26 лютого, на день пізніше за сесію Закарпатської обласної ради. А 25 лютого облрада вже власним рішенням зробила своїм представником в Наглядовій раді АРР Олексія Петрова.

Коли настав день обрання директора Агенції, секретар Наглядової ради Олег Лукша запропонував провести вибори шляхом таємного голосування. Вони завершилися перемогою Михайла Лаби – молодшого. Друге місце посів фахівець з децентралізації Іван Дем’янчук, третє – його колега Володимир Феськов. У конкурсі також брали участь Тетяна Андрусь, Валентин Волошин, Ернест Самсончик та Павло Величко.

Як відзначають колеги переможця з облради, у конкурсі, крім Лаби, брало участь багато розумних і кваліфікованих менеджерів з досвідом, конкретними результатами і здобутками.

Зокрема, на особистій сторінці у Фейсбук свою думку висловив й колега по раді Володимир Чубірко, який займав посаду голови Закарпатської облради у 2014-2015 роках.

«Особисто я і мої колеги не залишимо без уваги діяльність важливої для області Агенції і я зроблю відповідні запити до секретаріату АРР стосовно прозорості і неупередженості в голосуванні та виборі керівника» – зазначив у своєму дописі Володимир Чубірко.

Двоє з претендентів на посаду голови АРР, досвідчені освоювачі грантових проєктів Валентин Волошин та Володимир Феськов, заявили, що не визнають результатів конкурсу. Вони вказують, що отриманий результат викликає недовіру, а спосіб обрання носить ознаки непрозорості та дискримінації. Претенденти направили до Закарпатської обласної ради звернення, у якому вимагають скасувати результати та оголосити новий конкурс із законними правилами обрання, на основі публічності на прозорості.
Категорія : Політика


Залишити Коментар