Ніхто не має права стверджувати про провину людини у злочині, поки її вину не буде доведено у суді! - Депутатська група "Довіра"

лютого 12 / 2021
Ніхто не має права стверджувати про провину людини у злочині, поки її вину не буде доведено у суді! - Депутатська група "Довіра"

ЗАЯВА

Сьогодні Генеральний прокурор оголосила про повідомлення про першу підозру народному депутатові України нібито за здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосувань замість іншого народного депутата. Прізвище у повідомленні не названо, однак у ЗМІ поширюють новини про нашу депутатську групу.
Як група депутатів-мажоритарників, ми завжди стояли і стоятимемо на засадах демократичних принципів, ми підтримуємо всі законодавчі ініціативи, які покликані встановити верховенство права та справедливості. Кожен з нас усвідомлює свою відповідальність перед виборцями за ті рішення, які приймає, ми розуміємо репутаційні ризики наших вчинків. Депутатська група «Довіра» повністю підтримує курс наших правоохоронних органів на дотримання законодавства та на викорінення такого ганебного явища як кнопкодавство.
Однак, звертаємо увагу, що у всіх випадках порушення або підозр про порушення парламентських процедур та приписів закону, недопустиме некоректне поводження з фактами та іменами, а відтак, ігри у «вибіркове» правосуддя. Ми живемо у правовій державі, де ще ніхто не скасовував презумпцію невинуватості громадянина!
Конституція України (ч.1,2,3 ст.62) встановлює: «Важливою гарантією дотримання прав підозрюваного та обвинуваченого у кримінальному процесі та обов’язковою складовою справедливого судового розгляду є презумпція невинуватості. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду; ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину; обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях; усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь». Тобто, наголошуємо – ніхто не має права стверджувати про провину людини у злочині, поки її вину не буде доведено у суді!
Тож закликаємо ЗМІ уважніше ставитися до формулювання новин, коли повідомляється, насправді, про ще не доведене порушення. Усе має бути виконано абсолютно чітко, справедливо, згідно з процесуальним законом і без жодних маніпуляцій. За словами пані Генерального прокурора, «закони повинні прийматися без порушення закону», ми ж додамо: «і ВИКОНУВАТИСЯ без порушення закону». До чого всіх і закликаємо!
Ми, як депутатська група, завжди готові до діалогу, однак закликаємо всіх зайняти виважену позицію, дочекатися офіційних повних результатів розслідування та не використовувати інформацію, яка може ввести в оману суспільство.
Депутатська група "Довіра"
Категорія : Політика


Залишити Коментар