Закарпатських угорців поділили на "правильних" і "неправильних"

січня 02 / 2021
Вже багато років поспіль, напередодні новорічних свят, Благодійний фонд Товариства угорської культури Закарпаття – КМКС, за гроші надані офіційним Будапештом, виплачує щорічну матеріальну допомогу працівникам освіти медицини та культури, що є представниками угорської національної меншин, пише madyar.info.

Незважаючи, що Угорщина виділила ці кошти, цього року вказану допомогу не отримали сотні вчителів угорських шкіл.

Здавалося б, причиною могла б бути відсутність достатньої кількості коштів або ж затримка з виплатами. Але ж ні, насправді, ситуація є дещо іншою, банальнішою. Фонд та його керівництво, в обличчі Василя Брензовича, на власний розсуд поділили угорців на «правильних» та «неправильних» залежно від їх політичних переконань.

Так, до списку «неправильних» угорців потрапили ті, хто балотувався до органів місцевого самоврядування від інших партій, виступали їх членами комісій, або ж просто не підтримували політику КМКС.

Намагаючись офіційно дізнатися причину такого дивного поділу, вчителі, намагаються з’ясувати в представництві Фонду, але на свої питання отримують одноманітні відповіді про те, що їхні дії суперечать принципам національної політики Угорщини, у зв’язку з чим вони і потрапили в так званий «чорний список» партії та не отримають грошову допомогу.

В коментарях до посту-невдоволення вчителів, які публічно підняли це питання в одній з угорських груп регіону, секретарі партії КМКС, вони ж депутати Берегівської ОТГ Кароліна Дорчі та Андрій Мештер не соромлячись власних висловлювань принизили вчителів за їх політичні переконання та наголосили, щоб ті «йшли по допомогу до українських партій», черговий раз підкреслюючи причину такого розподілу та показавши своє справжнє відношення до тих, чиї права та свободи вони повинні були б захищати.

Все ж, відкритим залишається одне питання: куди ж ділися ті гроші, які не отримали вчителі з «чорного списку» партії?

Невже вони знову осіли в кишенях борців за рівні права та свободи угорців, яких самі ж і розділили за принципом політичної належності?

Цікаво, як офіційний Будапешт, який надав цю багатомільйонну допомогу для всіх, не розділяючи їх залежно від політичних поглядів, відреагує на таке самоправство Василя Брензовича та його поплічників, які так голосно заявляють про утиски прав тих, кого так завзято «захищають», ставлячи на перше місце власне матеріальне збагачення.

PS: З власних джерел, редакції стало відомо, що за даним фактом правоохоронними органами вже відкрито кримінальне провадження за ст.161 КК України за порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності та політичних переконань, що спричинило розпалювання міжнаціональної ворожнечі в області.
Категорія : Політика


Залишити Коментар