Народний депутат Василь Петьовка звернувся до Дениса Шмигаля

грудня 11 / 2020
Місцевими виборами 25 жовтня в Україні практично завершилась адміністративна реформа, внаслідок якої на території Тячівського району Закарпатської області утворено 10-ть об’єднаних територіальних громад.

Законом України № 3651-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» та відповідних змін до Бюджетного Кодексу України, передбачено передачу комунального майна та установ району спільного користування у власність територіальних громад, на території яких ці установи розміщені.

В той же час проектом Закону про Державний бюджет України на 2021 рік передбачається зарахування до Державного бюджету акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) та акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), які в поточному році надходили до загального фонду місцевих бюджетів, а також звільнення ПАТ «Укрзалізниця» від сплати земельного податку, що сплачувався до бюджету ради базового рівня. Також відмінена норма, яка передбачає сплату до спеціального фонду органу місцевого самоврядування внеску за пайову участь забудовника. Тобто передбачається скорочення доходів місцевих бюджетів. При цьому не зрозуміло за рахунок чого територіальні громади мають утримувати установи, які зараз рахуються районними установами і утримуються з районного бюджету.


Для прикладу по Тячівській територіальній громаді ці зміни, а також норма, яка передбачає реверсне вилучення з бюджету громади 5 млн. грн., призведуть до зменшення поступлень до бюджету громади в сумі 26 млн. грн. , що складає 25% від річної суми поступлень громади.

У той же час, що передбачувана Законом передача майна і установ, розміщених на території громади, які надавали послуги громадянам усього району, потребує фінансового ресурсу в сумі близько 130 млн. грн. на їх утримання, згідно з розрахунками надавачів послуг (установ).

Бюджет Тячівської громади на 2021 рік, згідно з розрахунками, складає 90-95 млн. грн., 90% якого буде направлено на покриття захищених статей видатків бюджету. І це проблема не тільки Тячева, а й проблема всіх територіальних громад, на території яких розташовані установи, що зараз утримуються з районного бюджету. Відсутність фінансування може призвести до закриття цих установ, а це територіальні центри надання соціальної допомоги, школи-інтернати, ліцеї, спортивні школи. За відсутності джерел доходу у районному бюджеті на 2021 рік, не буде можливості розпочати роботу новообраної Тячівської районної ради і, відповідно, не буде кому організувати та виконати процес передачі майна комунальної власності, так як на утримання апарату районної ради, потрібно виділити мінімум 8,0 млн. грн., яких в районному бюджеті немає.

У своєму зверненні народний депутат Василь Петьовка пропонує Прем’єр-міністру України варіанти вирішення зазначених вище проблем зокрема: передбачити перехідний період не менше 6 місяців для реалізації норм закону щодо організації функціонування установ, які надають послуги громадянам. Частину установ було б можливо передати у власність і на фінансування обласного бюджету. Також необхідно в державному бюджеті передбачити кошти для територіальних громад на утримання зазначених вище установ і кошти на функціонування районних рад.

Категорія : Політика


Залишити Коментар