Вибори: Віктор Балога повертає з Швейцарії півмільярда доларів, «зароблених» за часів Ющенка?

жовтня 14 / 2020

Юристи Віктора Балоги, який працював керівником Секретаріату експрезидента України Ющенка, намагаються вивести з Швейцарії власні кошти, вилучені банком як «нелегальні».

Того часу у швейцарський банк UBS (один з найбільших банків країни) в Цюріху були покладені $ 550 млн виведені з України.

Банк вже мав проблеми через «vip»-вкладників з України, а позаяк команда Балоги не змогла підтвердити походження коштів, швейцарці вимушені були заблокувати гроші.

Головна підозра - корупційні кошти отримані шляхом отримання хабарів вищим керівництвом держави протягом роботи Віктора Балоги керівником Сектретаріату (сьогодні - Офіс Президента України) Віктора Ющенка.

На піці політичної кар’єри Балога неодноразово літав у фінансових справах до Швейцарії. Одного разу такий нетверезий відпочинок завершився тим, що закарпатці спалили віллу.

Група відпочиваючих налічувала вісім осіб - Віктор Балога, дружина, двоє їхніх синів, а також ще четверо осіб.

Пожежа сталася наступної ночі, коли гості шале лягли спати. Уникнути трагедії вдалося завдяки тому, що дружина Балоги Оксана почула хлопок, після чого вогонь миттєво розповсюдився по дерев'яному будинку. За даними швейцарської преси, українці залишили місце пригоди на автомобілі з дипномерами, наступного дня Балога також неодноразово навідувався до фінансових установ Швейцарії.

Однак, повернемося до вилучених коштів. Судова практика таких справ в країнах ЄС може тривати декілька років. Донедавна ці кошти знаходилися на балансі банку в «замороженому» стані, проте нещодавно юристам Балоги вдалося зрушити справу з «мертвої точки».

Така активність вочевидь пов’язана з місцевими виборами в України. Партію Віктора Балоги було переписано на сина політика, діючого мера Мукачева, та перейменовано на «Команда Андрія Балоги».

Через вкрай низькі рейтинги нової політичної сили, Віктор Балога відправився у передвиборчий тур районами Закарпаття, де займається «гречкосійством».
Однак, подарунки місцевим жителям не є головною статтею витрат клану Балог.

На рекламну кампанію новоствореної партії витрачаються значні ресурси. Щодня Закарпаттям курсують 8 автобусів «Команди Андрія Балоги», які налічують близько 400 найнятих агітаторів з оплатою в 700-1000 грн/день.

Разом з командою керівників цього напрямку та супутніми витратами, така агітація обходиться партії в 12 000 000 гривень на місяць. Додайте до цього білбордову кампанію, рекламу на телебаченні та неймовірну щедрість Балог, які обдаровують жителів своїх базових електоральних сіл всілякими подарунками.

В цілому робота штабу «Команди Андрія Балоги» на період передвибочих перегонів обійдеться мукачівській сім’ї близько 600 мільйонів гривень.

Варто додати, що вказаний швейцарський банк купив російський Сбербанк і називається він тепер: Sberbank (Switzerland) AG, а діяльність установи контролює російська сторона.

Віктору Балозі вдалося переконати російських партнерів в потребі коштів на передвиборчу кампанію, відтак останні допомагають закарпатському політику частинами виводити «заморожені» кошти, вкрадені свого від народу України.

Що стало розмінною монетою в діалозі Балоги з європейсько-російськими партнерами - побачимо після закінчення місцевих виборів на Закарпатті.
Категорія : Політика


Залишити Коментар