Зберегти Рахівський район: Василь Петьовка звернувся до Шмигаля

червня 01 / 2020
Зберегти Рахівський район: Василь Петьовка звернувся до Шмигаля
Останнім часом в суспільством обговорюється ініційований урядом проект адміністративно-територіального устрою країни: ліквідація окремих районів та створення шляхом приєднання - нових. В Закарпатській області планується утворити п’ять районів, з тринадцяти існуючих, при цьому Рахівський район входитиме до складу Тячівського району. Народний депутат Василь Петьовка звернувся до Прем’єра та вказав на необхідність збереження і Рахівського району, як окремої адміністративно-територіальної одиниці

Рахівський район – найбільший за територією гірський район в Україні, його площа становить 1892 кв. км, населення становить 92,4 тисяч громадян. Район розташований у найбільш високогірній частині Карпат, на його території знаходяться всі гірські вершини українських Карпат, висота яких перевищує 2000 метрів над рівнем моря. Рахівщина – має унікальні історичні, етнічні, соціально-економічні, фізико-географічні, демографічні та культурно-мистецькі особливості. Місто Рахів є одним з найважливіших туристично-рекреаційних центрів в Україні, з потужним залізничним вузлом (станція депо), до якого відкрито рух пасажирських потягів з Києва, Харкова, Одеси, Миколаєва, Львова та Коломиї. У районі - 1 міська, 3 селищні і 17 сільських рад, які об’єднують 32 населені пункти. При цьому 87,5 % населених пунктів мають статус гірських населених пунктів з усіма особливими наслідками, як то: важкодоступність, складні кліматичні та географічні умови проживання, які відчутно впливають на життя мешканців. У Рахівському районі складні особливості рельєфу. Рахівський район має розвинену адміністративно-господарську, соціально-культурну, медичну та освітню інфраструктуру, які забезпечують населення району необхідними послугами на належному рівні.

Жителі Рахівщини стурбовані ліквідацією Рахівського району в процесі адміністративно-територіальної реформ. До прикладу: відстань від крайніх населених пунктів району сіл Чорна Тиса та Лазещина, до міста Тячева складає понад 110 км, поїздка в дві сторони – більше 200 км., в той же час, коли зона доступності до центрів нових районів має становити не більше 60 км.

Утворення Рахівського району з центром в місті Рахів відповідає Методичним рекомендаціям, щодо критеріїв формування адміністративно – територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня по всім критеріям.


У зверненні до Прем’єра народний депутат Василь Петьовка зазначив: «Враховуючи вищенаведене, вважаю, що застосування принципів реформування рівнинних районів є неприпустимим у випадку об’єднання Рахівського – найбільшого за територією гірського району в Україні та Тячівського – найбільшого за населенням сільського району в Україні. У випадку реорганізації району шляхом приєднання його до Тячівського району, виникне ряд ускладнень для його мешканців, пов'язаних із необхідністю внесення змін до різного роду документів та витрат для цього. Це спричинить ріст соціального невдоволення діями влади, зростання соціальної напруги і можливих її проявів у різноманітних формах.»

Василь Петьовка звернувся до уряду, з метою недопущення соціальної напруги, при підготовці проекту постанови «Про утворення та ліквідацію районів» передбачити збереження Рахівського району з центром у м. Рахів, як окремої адміністративно-територіальної одиниці Закарпатської області в існуючих межах.
Категорія : Політика


Залишити Коментар