Як Хустська райрада реагує на небезпеку поширення коронавірусу

березня 24 / 2020
Як Хустська райрада реагує на небезпеку поширення коронавірусу
Користувач соцмережі Фейсбук із Хустщини Сергій Штець присвятив допис діяльності Хустської районної ради у плані реагування нею на ризики поширення небезпеччного коронавірусу.

«У цій публікації напишу дуже мало, з того що знаю, але можливо багато для кожного хто прочитає!

Мова йтиме про роботу Хустської районної ради, прийняття нею рішень і взагалі її діяльність. Зокрема про те, як райрада реагує на небезпеку поширенням вірусу COVID-19.

Райо?нна ра?да — орган місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст певного району у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами (частина 2 статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»[1]).

Мета (головна мета діяльності) органу місцевого самоврядування — призначення органу для вирішення проблем суспільства (соціальних, економічних, гуманітарних та інших). Районна рада складається з депутатів, які обираються на місцевих виборах.

Отже!!!! Хочу обговорити болючу на сьогоднішній день тему — КОРОНАВІРУСУ! Також медицину у Хустському районі! Далі трохи про фінанси, депутатів та інше!

Що означає поняття «медицина» у Хустському районі?!?

У нас медицина складається з так званої «первинки» та «вторинки».

Первинна ланка (пояснюватиму просто) — це амбулаторії, де працюють сімейні лікарі, медичний та обслуговуючий персонал. Підпорядковуються вони центральній установі «Комунальне неприбуткове підприємство Хустської районної ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Вторинна ланка — це лікарня та поліклініка, які входять у структуру під назвою «Комунальне неприбуткове підприємство «Хустська центральна районна лікарня ім. Віцинського О.П. Хустської районної ради».



Ці обидві організації створені та підпорядковані Хустській районній раді. Вона несе за них відповідальність, як засновник.

Запитання? Чи забезпечені ці установи мінімальними засобами захисту? Відповідь — НІ! Немає практично нічого, ні масок, ні антисептиків, ні рукавиць, ні засобів індивідуального захисту для лікарів та медперсоналу і так далі…. Згідно із статистикою такої країни, як Італія інфікування серед медичного персоналу складає від 20 до 30%, при високому рівні медичного обслуговування. Мені дуже шкода, що сьогоднішня районна рада не думає про це….

На сесії Хустської районної ради депутати схвалили рішення (на той час в Україні вже оголошено карантин!!!) про виділення на весь район 230 тис. грн. для боротьби з вірусом. Як мені пояснили, це є – НІЧОГО. Натомість на ремонт інфекційного відділення лікарні виділено півтора мільйона гривень. Що на сьогоднішній день, враховуючи ситуацію, що склалася у світі, важливіше ремонтувати, чи лікувати????? Відповідь очевидна…..

Питання — Чому так? Чому свідомий громадянин і депутат піднімає це питання на сесії, а інші депутати не думають про спільні інтереси своїх виборців і голосують «бо так сказав головний»! Шкода!!!! І не хочу когось образити, але більшість депутатів голосують за вказівкою (якщо комусь цікаво, то можу сказати кому і хто вказує).

Можливо хтось запитає звідки кошти брати на боротьбу з цим вірусом?! Не буду роз’яснювати бюджетне законодавство України, але коротко і просто поясню. Бюджет Хустського району складається з доходів місцевих податків, субвенцій, дотацій та інших з державного бюджету.

Якщо коротко, то на кінець 2019 року залишків у районному бюджеті було близько 16 мільйонів гривень. Кошти втрачають цільове призначення, але залишаються за розпорядниками коштів. Тобто, кошти які виділені на ремонт інфекційного відділення могли бути перенаправлені на інші потреби, а саме на боротьбу з КОРОНАВІРУСОМ.

Щодо інших коштів, то це окрема тема для публікації

Але коротко напишу! Хустська районна рада складається з більшості і інших. Кошти виділяються не там де необхідно, а там де є депутат з «більшості». Наприклад: якщо на відповідному виборчому окрузі знаходиться соціальний державний об’єкт і потребує ремонту, і там обраний депутат, який в опозиції до більшості, об’єкт приречений. Далі буде…», — написав Сергій Штець.
Як Хустська райрада реагує на небезпеку поширення коронавірусу
Категорія : Політика


Залишити Коментар