Новини Закарпаття

У Карпатах знімають фільм про історію та звичаї гуцулів


Короткометражний фільм «Оберіг» – це перший проєкт Ясінянської громади, який фінансово підтримав Український культурний фонд.
Як розповіла у коментарі Varosh комунікаційна менеджерка проєкту Іванна Брандіс, ідея створити фільм, у центрі якого будуть гуцули, їхні характери та звичаї, виношувалася давно.

У Карпатах знімають фільм про історію та звичаї гуцулів

Так, фільм розповідатиме про історію Гуцульщини, проголошення Гуцульської республіки та Карпатської України, які тісно переплітаються вже із сьогоденням – сучасною війною росії проти України. Героями стрічки стануть військовослужбовці, які стояли на захисті країни, місцеві жителі, діячі культури.

Також у стрічці можна буде побачити традиційні для гуцулів ремесла та промисли, зокрема, різьбярство. Власне, й основний символ фільму, на який спирається його назва – це дерев’яний натільний хрестик, котрий споконвіку був оберегом для гуцулів у важкі часи, розповів голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук.

У Карпатах знімають фільм про історію та звичаї гуцулів

Загальний бюджет проєкту – понад 270 тис. гривень, однак, за умовами гранту, частково покрити зйомки має й громада. Тож із місцевого бюджету на це передбачили 30 тис. гривень.

Режисером фільму виступає Віктор Павлиш. Сценарій до стрічки допомагав писати Юрій Павлишинець.

У Карпатах знімають фільм про історію та звичаї гуцулів

Зйомки фільму відбуваються на локаціях та у пам’ятних місцях Ясінянської громади: на високогір’ї Драгобрату, у підніжжя Говерли й Петроса, в Ясінянському історико-краєзнавчому музеї, у Струківській церкві, що внесена до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Наразі власне зйомки фільму – на фінальному етапі, далі відбуватиметься обробка та монтаж, розповіла Іванна Брандіс. Відтак стрічку презентують спершу саме у Ясінях, а далі шукатимуть можливість провести кінопоказ і в Ужгороді, додав Андрій Делятинчук.

Опісля фільм буде у вільному доступі на сторінках проєкту в мережі інтернет, де його зможуть переглянути всі охочі.
Перейти на сайт