Новини Закарпаття

Свидовець - один з найдивовижніших гірських масивів Українських Карпат

#Free_Svydovets Свидовець - один з найдивовижніших гірських масивів Українських Карпат. Розташований між річками Чорна Тиса та Тересва. Обидві мають статус іхтіологічних заказників та об'єктів Смарагдової мережі. На Свидовці беруть початок й інші притоки Тиси, які також є іхтіологічними заказниками або об'єктами Смарагдової мережі: річки Кісва та Шопурка.

Свидовець має форму підкови, протяжність якої становить 25 км. Свидовець – це дуже потужні гори, вершини яких сягають 1500-1883 м над р.м. На узбіччях головного хребта знаходяться льодовикові кари, на дні яких причаїлися озера льодовикового походження. Це високогірні озера, розташовані на висоті 1400-1450 м над р.м., найбільші з яких Апшинець, Доґяска, Ворожеська та Івор. Це холодні озера, в яких живуть червонокнижні види земноводних та ракоподібних. Їм дуже шкодить купання в озерах, миття посуду та використання миючих засобів, що часто дозволяють собі несвідомі туристи.

Свидовець – один з небагатьох високогірних хребтів Українських Карпат де собі добре збережені субальпійські луки. Тут налічуються більше сотні субальпійських видів рослин та півсотні тварин. Багато видів занесені до Червоної книги України. Субальпійські оселища охороняються також Бернською конвенцією. Свидовець становить високу природну цінність для Української держави.

Свидовець складається з фліша і пісковика, тому йому дуже шкодить моторизований транспорт, який возить туристів, які хочуть потрапити на озера. Грунтові дороги, якими посмугований хребет, спричиняє незворотні ерозійні явища та пришвидшують стік води з полонин під час опадів.
Будівництво мегакурортів «Свидовець» та «Турбат» знищать цю перлину Карпат. Цього не можна допустити.
Перейти на сайт