Новини Закарпаття

Не на жарт налякані жителі однієї з громад Закарпаття: що трапилося


Закарпатці спрямували колективне звернення одразу в декілька інстанцій з проханням захистити їх та їхні будинки від свавілля.
Люди протестують, бо бояться опромінення: 40-метровий “велетень” не на жарт налякав жителів однієї з громад Закарпаття
Початок неузгоженого спорудження зафіксували жителі села Павшино, яке знаходиться неподалік вже не діючої, а колись відомої на увесь СРСР радіолокаційнох станції “Дніпро”. Про це інформує groza-news.

Зокрема мешканці зафіксували спробу звести 40-метрову сигнальну вежу оператора мобільного зв’язку «Лайф» в селі Павшино.




Місцеві цей секретний план вивели на чисту воду і навіть вже встигли спрямувати колективне звернення одразу в декілька інстанцій з проханням захистити їх та їхні будинки від небажаного велетня.

За інформацією, яку група “МукачевоSOS” отримала від місцевих активістів, йдеться про те, що у селі Павшино, на початку вулиці Керамічної (неподалік від “У Петра”) планується, а фактично вже розпочато, зведення 40-метрової вежі, яка є власністю оператора такого мобільного зв’язку як “Лайф”.
За словами мешканця села Павшино Івана Лешка, для людей цей проект став наче грім серед ясного неба – обладнання для монтажу вежі завозилося в умовах над таємності. А у тих, хто мав нагоду випадково побачити елементи конструкції, склалося враження, що це є… елементи модульних будинків для переселенців.




Тому мешканці села Павшино висловлюють категоричний протест проти такого свавілля з боку тих, хто замутив цей проект, – говорить Іван Лешко – Під колективним зверненням на ім’я в.о. Мукачівського міського голови Ростислава Федіва, голови Закарпатської ОДА Віктора Микити поставили свої підписи чимало моїх односільчан та людей, які переконані, що зведення такого монстра в безпосередній близькості до житла людей є абсолютно неприйнятним.
Людей, які не на жарт налякані вежею, справді зрозуміти можна. Вони вважають, що з таким самим успіхом у режимі максимальної утаємниченості вже завтра в їхньому селі “можуть відкрити якийсь міні-цех з переробки… ядерного палива”. Тим більше, що нікому невідомо, яким обладнанням буде оздоблена ця вежа і де гарантія, що це не спричинить хвороби люди, в тому числі і серед дітей.
Мешканці села Павшино хочуть почути адекватну відповідь на ще одне своє запитання: невже на території громади немає інших ділянок, які суттєво віддалені від житлових будинків, де можна було встановити таку вежу?
Мені б дуже хотілося цю проблему донести до якомога більшої кількості людей. Тому що ця вежа – це головний біль не тільки для мешканців нашого села – Павшино є частиною Мукачівської тергромади (крім того, сама вежа може бути побудована лише в 150 метрах від меж самого Мукачева – неподалік від Брегівської об’їзної. – говорить Іван Лешко. – Взагалі, випромінювання – це не єдина проблема на наші голови. Наші голови можуть цілком реально відчути її на собі, якщо вона… банально впаде. Ось хто може дати гарантію, що цього не станеться. Взагалі, як на мене, то це в принципі дуже поганий прецедент для нашої громади. В тому сенсі, що такі питання хтось намагається вирішувати якось підкилимно – десь там, у кабінетах ратуші, а люди дізнаються про цей “головняк”, на жаль, вже по факту.
Отже, вже зараз опосередковано все вказує на те, що монтаж вежі може перетворитися на величезний скандал. Якщо не перетворився вже. Адже в цій історії вже зараз спливає дуже багато запитань, відповіді на які – немає. Починаючи від того – чия земля, на якій може оселитися 40метровий “велетень”? І закінчуючи чи тим, хто ж саме дав дозвіл ОМЗ “Лайфу” на встановлення великогабаритної конструкції в безпосередній близькості від житлових будинків?
Перейти на сайт