Новини по нашому 43 605 Переглядів 10 Рейтинг

В обласному центрі Закарпаття з'явилася справжня легенда зі світу плазунів – анаконда

серпня 12 / 2024


Рідкісна тварина оселилася минулого тижня у відомому ужгородському екзотаріумі "Акваріум".
В Ужгороді можна побачити справжню анаконду (ФОТО)
Ця анаконда – "не та, що жовта, парагвайська, її маленька родичка. Не щось "під анаконду". А справжня зелена, або велетенська анаконда. Найбільша серед удавів. Та, що змагається з сітчастим пітоном за звання найбільшої змії світу. І беззаперечно, безконкурентно найважча, наймасивніша змія серед існуючих", розповідає власник "Акваріуму" Олег Диба.

Йдеться про ще молоду особину, минулого року народження, довжиною близько метра. Тобто, анаконда ростиме буквально на очах в ужгородців і гостей обласного центру Закарпаття. Як і малюк другого в світі за розміром, після комодського, водяного або смугастого варана, який також нещодавно з'явився в "Акваріумі". Або й одночасно з ними, адже головними відвідувачами закладу є діти, які відкривають для себе тут світ живої природи, спілкуються з тваринками, яких досі бачили лише на картинках, долають страхи, що їх, на жаль, часто передають їм у спадщину дорослі.

Анаконда приїхала минулого понеділка, а вже наступної ночі вона перелиняла –скинула стару шкіру, оновилася, ніби готуючись до свого нового життя в "Акваріумі", в Ужгороді, на Закарпатті. А ще через добу поїла, що свідчить про її добре здоров'я і загалом стан.

Загалом для утримання великої, в перспективі, рептилії в "Акваріумі" є все необхідне – від багаторічного досвіду утримання змій, від малих до велетенських тигрових пітонів,і до просторого приміщення з басейном.

Уже на ці вихідні незвичайний живий "експонат" було виставлено в експозиції "Акваріуму", на загальний огляд. "Хай звикає бути в центрі уваги. Бо вона – АНАКОНДА", – каже О.Диба. І запрошує відвідати екзотичний заклад – познайомитися з дивосвітом його мешканців і підтримати в скрутний теперішній час.

В "Акваріумі" зібано справді унікальну колекцію тварин – рептилій, земноводних, членистоногих, ссавців, птахів, риб. Тут є кілька видів черепах, від мініатюрних і м'якотілих до броньованих доісторичних водяних гігантів – кайманової та грифової, та їх суходільного родича-гіганта з Африки – шпороносної черепахи, яку вдень часто можна зустріти на трав'яному газоні перед "Акваріумом". А серед кількох видів тутешніх варанів є, також, єдиний в Україні чорний деревний варан. Так сам єдиним на всю Україну є "акваріумний" гладколобий кайман Шнайдера.

Для тих, хто піддався надуманій фобії, тут створено можливості, аби здолати цей віртуальний страх, просто дізнавшись правду про інших екзотів "Акваріуму" – 3,5-метрового тигрового пітона-альбіноса, скорпіона, павуків-птахоїдів, отруйних жаб-аг чи фруктоїдних "кажанів" – нільських криланів або єгипетсьских летючих собак.

Загалом, як розповідає власник екзотаріуму, тут представлено понад 50 видів екзотичних тварин плюс не менш екзотичні риби – від кольорових, флюорисцентних генетично модифікованих до справжніх гігантів – орінокських червонохвостих сомів чи велетенських гурамі.

Тут можна побачити вживу і відомих персонажів популярного мультфільма – мешканців океану рибку Немо, його тата Марліна та їх дивакувату, забудькувату, але надзвичайно добру подружку Дорі.

А ще в "Акваріумі" не тільки утримують і презентують, але й постійно рятують тварин. Ряд його мешканців набридли попереднім власникам і знайшли нову домівку в "Акваріумі", а інші, як єноти Нотика і Жорік, були викинуті з ужгородських кафе. Тільки цьогоріч в "Акваріумі" врятували або й, буквально, реанімували, а далі випустили на волю кількох європейсьих болотних черепах, збиту машиною самичку фазана, лікують так само покалічену автомобілем сіру сову і дорощують до дорослого стану, аби, знову ж таки, відпустити на волю, трьох пташенят вухатої сови і сокола-боривітра.


Довідково
Анаконда (від дав.-гр. ευνήκτης, латиніз. Eunectes, дос. "добрий плавець") –рід південноамериканських змій, що належить до родини удавових (Boidae). Неотруйні водні змії. Харчуються різними хребетними, можуть нападати на домашніх тварин; для людини зазвичай цілком безпечні.

Рід анаконд налічує 4 сучасні види, що живуть у тропічних районах Південної Америки та на півдні острова Тринідад по берегах річок, озер і боліт.

Анаконда зелена (Eunectes murinus) – найбільша з них, досягає в довжину від 5,5 до 7 метрів. Зверху вона чорнувато-зеленого кольору з двома рядами бурих спинних плям; знизу – матового світло-жовтого кольору з чорними плямами, з боків – жовті плями з темною каймою.

За довжиною зелена анаконда змагається з іншою найбільшою змією світу – сітчастим пітоном. При цьому самиці анаконди є значно масивнішими, важчими за самиць сітчастих пітонів. А тому зелена анаконда вважається найбільшою змією світу.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар