Новини Закарпаття

Археологічні розкопки тривають у церкві Святого Юрія в Ужгородському замку


Черговий етап розкопок на руїнах церкви Святого Юрія триває від червня.

До робіт традиційно залучені першокурсники історичного факультету УжНУ, для яких розкопки є археологічною літньою практикою. На волонтерських засадах долучаються студенти старших курсів та вихованці гуртка «Школа юного археолога» під керівництвом Олександра Дзембаса.

Вивчати залишки старовинної церкви в Ужгородському замку почали у 2018 році. З 2020 року розкопки були на паузі, відновити їх вдалося торік.

Нові артефакти з розкопок церкви Св.Юрія передали краєзнавчому музею
Як розповів у коментарі Varosh керівник археологічної експедиції, кандидат історичних наук, доцент УжНУ Володимир Мойжес цьогоріч після підготовчих робіт у боковій наві досліджують крипту, де, як вважається, ховали і, відповідно, є усипальниці представників родини Другетів.

«Зараз ми розчищаємо завали склепіння крипти, яка, за історичними джерелами, була пограбована у 18 столітті. Хочемо дослідити площу, структуру, і можливо на дні все ж таки знайдемо щось, що пов’язано з Другетами», – сказав Володимир Мойжес.

За його словами, під час робіт виявилося, що, хоч що у боковій наві крипт не було, там також є декілька поховань 18 століття і деякі з них є збереженими. Виявлений матеріал – аналогічний попереднім дослідженням, однак є дещо пізнішим і датується часовим проміжком у діапазоні 16-17 століття. Утім це закономірно, адже нава була прибудована дещо пізніше, розповів Володимир Мойжес.

медальйон
Знайдений на розкопках медальйон XVII ст. із зображенням св. Георгія

У ході розкопок під фундаментом центральної нави також було знайдено збережене поховання з раннім інвентарем, верхню межу якого археологи визначають 13 століттям.

Тож, за словами керівника експедиції, мур, який вважається найдавнішою частиною, насправді таким не є: «Ще до того щось було: поховання є, а над ним – фундамент, отже, треба шукати більш ранні стіни церкви. Можливо, вона була розібрана повністю до основи, але те, що храм функціонував у 13 столітті – однозначно».

12 археологічних знахідок з руїн церкви Святого Юрія на території Ужгородського замку. Розповідає Володимир Мойжес
гудзики
Знайдені на розкопках
ґудзики початку XVI ст.

Під час експедиції наразі знайшли близько 15 монет, значну кількість релігійних медальйонів та вервиць, ґудзики, пряжки, завушниці та деталі одягу. Серед знахідок – і єзуїтський медальйон із зображенням Ігнатія Лайоли та Франциска Ксав’єра.

монети
Знайдені монети XIV-XVII ст.

Також під час розкопок виявили низку інвентарних поховань. «Це коли в могилі знаходиться предмет. Наприклад, було поховання, де біля голови, біля скроні лежала миска, тепер треба зрозуміти, чому саме миска використовувалася в похованні», – пояснив Володимир Мойжес.

Археологічна експедиція на руїнах старовинної церкви Святого Юрія в Ужгородському замку триватиме ще впродовж близько 2 тижнів.
Перейти на сайт