Новини Закарпаття

Історія заснування Рахова: Є декілька легенд і версій

⛰️ Історія заснування Рахова датована 1447 роком, хоча письмова згадка про це поселення відома ще з 910-го. Тут знайдено скарб мідно-бронзових предметів пізньої бронзової доби, що свідчить про людську діяльність на цьому місці понад три тисячі років тому.

Є декілька легенд і версій про походження назви Рахова. Вона, можливо, пов’язана з рухом опришків, які в цій місцевості нібито рахували відібране в багатіїв добро й ділили його між бідняками. За іншою версією, купці на шляху з Трансильванії та Угорщини до Галичини зупинялися тут і рахували свої прибутки.

Можливо, назва походить від власного імені Рах чи Рахо. Або ж від потічка Raho, який уперше згадується в 1373 році.

З ІХ по ХІ ст. територія майбутнього міста входила до складу Київської Русі, у ХІІ–ХІІІ віки – до Галицько-Волинського князівства, а з кінця ХІІІ ст. Угорщина оволоділа гірськими районами Закарпаття, у тому числі поселенням на місці Рахова.

Історична довідка засвідчує, що в 1782 році в Рахові побудовано перший дерев’яний міст через Тису. У той час поселення вже стає місцем економічного, політичного та культурного життя верхів’я Тиси.

З 29 червня 1945-го Закарпаття приєднали до УРСР. Уже в січні 1946 року Рахів стає селищем, а 1957-го – містом, яке в 1997 році відзначило свій ювілей – 550-річчя з часу першої документальної згадки.

Нині Рахів часто називають столицею закарпатських гуцулів, або гуцульським Парижем. Тут, немов на варті спокою зелених лісів, полонин та долин, стоять карпатські вершини – грізний Петрос, ніжна Близниця, cуворий Піп Іван, велична Говерла.

#рахів #рахівщина #новинизакарпаття #21ужгород
Перейти на сайт