Новини по нашому 341 Переглядів 0 Рейтинг

Справжня екзотика у садах закарпатців

червня 10 / 2024


Унікальні істоти - ліскульки і дикі білки частіше почали облюбовувати сади закарпатців й не тільки. З початком весни дикі істоти залазили навіть в жилі приміщення й там вчиняли чи не справжній гармидер. Найбільше Соні активні нічної доби, відзначають господарі. Вони шкребуть на горищах, прогриють собі "тунелі у стінах".



"Білки та соні - справжні бешкетники в наших садах", - розповідає пані Мар'яна.

"Тут є їм чим поживитись, але найбільше тягнуть горіхи з горищ", - розповідає газдиня.


"У нас тої звірки багато, будинок майже під лісом, то і не дивно, що нерідко гостюють поряд із хатою", - каже Мар'яна.

"Білки собі лазять усюди. Є різні - і чорних вже тут помічала, й рудих із білими грудками", - розповідає газдиня.

"Ліскульки недавно лише з'явились. Раніше було їх менше в садах, а зараз то справжнє нашестя", - каже Мар'яна.




Відзначмо, рік тому про нашестя ліскульок повідомляли й жителі Міжгірщини. Невгамовні істоти робили гнізда в будинках селян. Люди почали бити на сполох й питали порад, як їх позбутись на присадибних ділянках посил шкребуться у стінах

Нічні серенади під вікнами
Не лише спритні білки та соні є частими візитерами поряд з будинками жителів регіону. Останнім часом у різних селах почали розгулювати небезпечні і люті звірі, що тягнули домашню худобу з обійсть. Про напади сіроманців розповідали на Перечинщині. До того ж, до сіл не один раз пробирались й руді зловмисниці, що також вчиняли розгроми в сараях й витягували звідти пернатих. А от про козуль - неймовірних, благородних істот - взагалі розповідають цікаві історії. І хоч останнім часом цих диких тварин і поменшало у закарпатських лісах, а зустріти їх можна подеколи й біля будинків.





Раніше ці звірі у великих масштабах водились в одному з популярних урочищ у Тур'я-Реметі на Перечинщині. Цікаву історію про цю дику істоту й гуманність мисливця у попередній публікації розповів Ілько Скубенич.

Райські птиці - куріпки теж не бояться людей і щороку гніздяться в одному з урочищ села Зарічево. У цей період птахи розгулюють уздовж людських земельних угідь й навіть заходять на подвір'я селян. Вечорами влаштовують "сиренади" своїм дзвінким співом.



Оце справжня екзотика. Не потрібно ні зоопарків, аби могти насолодитись красою природи, що "сама йде до хат" й за цю красу не потрібно платити, а лише зберігати і милуватись Божим даром.

Фото автора та з мережі "Фейсбук".
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар