Новини Закарпаття

Мінеральні джерела — чи не найцінніше багатство села Квасів Рахівського району на Закарпатті

☝️Мінеральні джерела💧 — чи не найцінніше багатство села Квасів Рахівського району на Закарпатті. Оточене високими горами Чорногірського та Свидовецького хребтів, які впритул підступають до Чорної Тиси, розкинулось це село на відстані 14 кілометрів від районного центру і за 26 кілометрів від географічного центру Європи.

👉Кваси й назву свою отримали через те, що тут на кожному кроці джерела з «квасною», тобто кислою на смак, водою, яка славиться навіть за межами України🇺🇦. А попередня назва села Боркут теж походить від місцевої назви цієї води Буркут ( тому що бурчить, буркутує).
Також буркут — це місцева назва всіх джерел вуглекислих мінеральних вод, яку використовують на Закарпатті та Гуцульщині.
У селі більше шістдесяти цілющих мінеральних джерел, вода з яких належить до унікального типу «Арзні» і «Єсентуки», залізовмістка та сірководнева.

☝️👉Буркути💧 відрізняються за складом. Чимало джерел мінеральної води у Квасах мають статус гідрологічних пам'яток природи місцевого значення і належать до заповідного фонду області.
Вода мінеральних джерел на Закарпатті і в Квасах, зокрема, має високий рівень насичення газами. Переважають вуглекислі мінеральні води двох груп: Гідрокарбонатно-хлоридні натрієві, у газовому складі яких домінують вуглекислоти з домішками сірководню. Характерним також є аномально високий вміст миш´яку, брому, амонію. Вуглекислі маломінералізовані гідрокарбонатні натрієво-кальцієві, магнієві мінеральні води (нарзани), більша частина з яких — залізисті. На території Рахівського району є дев’ять родовищ мінеральних вод, але освоєні вони не всі. Джерела у Квасах найбільш досліджені, хоча їхні ресурси використовують лише на десять відсотків.

Туристично-інформаційний центр Рахівського району пропонує Вам скуштувати найдоступніші, найпопулярніші і найсмачніші джерела Буркут у у Квасах, а це:

-в урочищі Васкул позаду Еко-ферма Розенталь - Кваси;

-в центрі села навпроти будівельного магазину зліва за хитальним мостом;

-на виїзді з Квасів в бік Рахова з права від центральної дороги ( біля тимчасового прикордонного поста),
а також є одразу поруч 50 метрів в зворотній бік і на виїзді з Квасів в бік Ясіня з лівого боку під муром закладу «Крайна хата».

Ви ще не куштували цілющих квасівських вод?

Телефонуйте та пишіть Туристичний центр - «Рахівська Гуцульщина»-096040981
Кваси - Наповнюйся
Санаторій Гірська Тиса
Перейти на сайт