Новини по нашому 877 Переглядів 0 Рейтинг

Віслюки, страуси, змії: яких тварин купують і продають закарпатці

лютого 06 / 2024


Зараз багато наших краян вирішують обзавестись у господарстві новими улюбленцями, активно купують курчат, поросят, козенят… і не тільки. Останнім часом багато хто мріє мати поруч із собою хорошу породисту віддану собаку, або ж кота із родоводом, чи навіть черепаху, жабу… чи екзотичну рептилію.


«Карпатський об’єктив» вирішив з’ясувати, яких же тварин найчастіше купують і продають закарпатці та яких незвичних улюбленців заводять мешканці області. Для цього ми користувалися сайтами оголошень, на яких розміщені актуальні пропозиції від наших краян.

Свині, коні, корови
Варто одразу наголосити, що якщо колись майже кожна сільська закарпатська родина мала у господарстві кабанчика, то зараз наші земляки не надто активно торгують поросятами. Однак оголошень із пропозиціями придбати свиней найрізноманітніших порід достатньо. Найбільше – з Хустщини та Тячівщини.

У середньому вартість п’ятитижневого кабанчика – від 3 тисяч гривень. «Карпатський об’єктив» вирішив зателефонувати за вказаними в деяких оголошеннях номерах і з’ясувати деталі.

«У мене поросята мають уже більше місяця, гарно їдять, у їжі невибагливі. Їх можна годувати як сухим, так і вареним кормом, – зазначив Михайло з Велятина. – Свинок віддаю по 3 тисячі, кабанчиків – по 3500».

«Мангалиця – одна з кращих порід. Продаю «свинчат» по 3500 гривень. Маю білих та коричневих. Усі чистокровні. Їм уже по 5 тижнів. Швидко ростуть, набирають вагу, добре їдять», – зазначила Марія з Липчі.

В’єтнамських поросят чоловік із Виноградівщини продає по 3 тисячі, породи «ландрас» у Сваляві можна купити за 3500.

Найдешевші поросята у Мукачеві – по 2500 гривень, найдорожчі ж – на Берегівщині по 5 тисяч. Дорослих свиней продають переважно, орієнтуючись на живу вагу і просять 80-100 гривень за кілограм. Свиноматки в середньому коштують 17 тисяч гривень.

Коней закарпатці збувають небагато. Найдешевше можна придбати скакуна за 30 тисяч гривень. Найдорожче – за 113. Середня ціна молодого робочого коника – 50 тисяч гривень.

Вибір корів також доволі невеликий. У Рахові можна купити за 33 тисячі гривень, у Батьові – за 27, в Ужгороді – за 31 тисячу гривень. Молода теличка на Перечинщині виставлена на продаж за 15 тисяч гривень.

Зате кіз у області є чимало. Найдешевше можна купити на Іршавщині – за 1000 гривень. В Ужгороді просять 2 тисячі, на Виноградівщині та Тячівщині – 3500, на Рахівщині – 1600.

За іспанського козилка породи «мурсия гранада» в Ужгороді просять 28604 гривні, за англо-нубійську козу у Сваляві – 18 тисяч, за козеня «ламанча» (також у Сваляві) – 1500 гривень, за дорослу – 3 тисячі, за англійських цапів у Хусті – по 5 тисяч.

Кролики, домашня птиця
Кролівництво на Закарпатті, здається, активно відроджується. Пухнастих вуханів пропонують нашим краянам дуже багато, при чому – різних порід. Найбільше їх на Хустщині. Середня їхня вартість 200 гривень.

У Мукачеві «срібне європейське» крольченя можна купити за 400-800 гривень, на Рахівщині каліфорнійців продають по 160 гривень, у Хусті строкачів – за 500 гривень, а «французьких баранів» – від 200 до 1500 гривень.

Серед домашньої птиці великим попитом користуються індички. Найдешевше самицю можна купити за 600 гривень у Хусті.

«Маю вдома 200 індичок. Стільки мені не потрібно. Віддаю дешевше за інших. Дехто за самицю просить 800-1000 гривень, за самця – 1200-1500. Індичатка ж у мене по 70 гривень. Мені ж важко прогодувати таке велике ґаздівство. Та й гроші потрібні», – стверджує господиня Олена.

Фазанів у Буштині продають по 700 гривень, гусей у Минаї – за 1500, за молоду домашню курку у Тереблі просять 260 гривень, добових індичат у Мукачеві можна купити по 100 гривень, голубів у Хусті – так само. Качки шипуни на Тячівщині коштують 350 гривень, на Виноградівщині – 200. Індокачки у Хусті по 300 гривень, у Мукачеві – 1000.

Курчата на Виноградівщині від 55 гривень, бройлери на Мукачівщині – від 75. Молоді кури в Ужгороді – 120 гривень, декоративні – 600. Загалом вартість курки залежно від породи може бути від 1 до 3 тисяч гривень.

Собаки, коти
Останнім часом у області стало модно утримувати вдома не безпородних тварин, а купувати саме породистих. Однак при цьому краяни доволі скупляться віддати хорошу ціну за котика чи песика. Заводчики нарікають, що прилаштувати собаку з родоводом за нормальну вартість непросто.

Алекс із Мукачева має розплідник німецьких вівчарок. За маля просить 350 євро. Зізнається, клієнти намагаються збити ціну до останнього.

«Собаки в мене з хорошим родоводом, чіповані, робочі, вакциновані з міжнародним ветеринарним паспортом. До війни активно купували у Словаччину та в Угорщину. Зараз іноземці не хочуть приїздити, а вивезти за кордон тварину сам не можу. Доводиться продавати місцевим, зменшувати вартість», – ділиться він думками з «Карпатським об’єктивом».

Загалом вівчарки – одні з найбільш затребуваних собак серед наших земляків. Ціни на них різняться і залежать від багатьох факторів. Без документів у середньому продають за 4-8 тисяч гривень. Із родоводом двомісячні цуценята можуть коштувати до 25 тисяч гривень. Найдорожче продають їх в Ужгороді.

Інших порід у області також багато. Скажімо, у тому ж Мукачеві цуценят самоїда продають по 3 тисячі гривень, алабаїв по 5 тисяч, померанського шпіца – по 15 тисяч, пекінесів у Іршаві – по 2500, хаскі – по 3900, акіта ану – по 10 тисяч, мастифів на Мукачівщині по 10 тисяч, ротвейлерів у Хусті по 6000, шарпея на Виноградівщині – 3500, лабрадорів по 3000, малінуа – 15 тисяч. У Сваляві за цуценятко померанського шпіца просять 10 тисяч, французького бульдога – 18 тисяч, джек расел тер’єра – 6-8 тисяч, у Перечині за добермана – 4 тисячі. Йорків у Мукачеві продають по 12 тисяч, французьких бульдогів у Рахові – по 20535, бесенджі в Ужгороді за майже 40 тисяч, той пуделів – по 26255 гривень.

Ірландського вовкодава у Берегові можна придбати за 32600 гривень, мальтійську болонку у Мукачеві – за 36 тисяч. За малюка мальтипу в Ужгороді просять 45 тисяч гривень, стільки ж вест хайленд тер’єра, за коргі – 48,7 тисяч. Але найдорожчим цуценятком виявився «Той Пудель Ред Браун» у Мукачеві – за 60 тисяч гривень.

Вибір породистих котиків зараз у області також досить великий.

Наприклад, британських кошенят у Рахові можна купити за 7500 гривень, у Чинадієві – за 4500, у Мукачеві – за 2 тисячі, абіссинських на Берегівщині – за 16 тисяч, бенгальських в Ужгороді за більш ніж 18 тисяч, за кішечку породи «золота шиншила» у Мукачеві просять 15 тисяч, за сіамську у Білках 2500 гривень, за шотландську висловуху у Грушові 5500. Найдорожче кошеня – породи «мейн-кун». Його продають у Чопі за 27 тисяч гривень.

Екзотичні тварини
Є на Закарпатті не лише домашні, але й чимало доволі екзотичних улюбленців. І їх активно купують та продають наші земляки.

Для прикладу, в Ужгороді можна купити шиншилу за 2900 гривень, черепаху – за 2 тисячі, чилійську білочку – за 200 гривень, морську синку – за 400, скелястих папуг – за 10 тисяч, равликів – по 20 гривень. За молодих поні на Берегівщині просять 16848 гривень, за ослика на Свалявщині – за 10 тисяч, за нутрій у Королеві 170 гривень, за крабів на Ужгородщині 100, за равликів у Хусті – 50, за бджіл 250 гривень, за хом’яків на Берегівщині – 40 гривень. Папуг «нерозлучників» у Виноградові продають за 500 гривень, хвилястих за 400, а «розеллу» за 3 тисячі, а «кореллу» у Рахові – за 1500. Папуга «ара» в Ужгороді коштує 80 тисяч гривень.

Можна в обласному центрі Закарпаття купити й страусів – по 12 тисяч гривень, ламу – за 68 тисяч, а також усіляких рептилій, Наприклад, парагвайську змію анаконду за 3100 гривень, гекона за 1800, полоза за 1480.

«Я продаю ящірок. Малюк агами в мене коштує 2 тисячі гривень, – зізнається власниця Анжеліка. – Утримувати таких рептилій не складно, вони безпечні. Однак потрібно мати вдома тераріум та лампи обігріву. Бородаті агами дружні і розумні».

Загалом закарпатці частіше надають перевагу в купівлі більш традиційним, а не екзотичним тваринам. Утім, здається, купити у області зараз можна абсолютно все… були б гроші на придбання та належне утримання!

Марина АЛДОН
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар