Новини по нашому 4 794 Переглядів 1 Рейтинг

У селі на Рахівщині “люди готові на будь-які дії”: що сталося (ВІДЕО)

вересня 21 / 2023
У селі на Рахівщині “люди готові на будь-які дії”: що сталося (ВІДЕО)

Мешканці села Чорна Тиса, що знаходиться в Рахівському районі Закарпатської області, перекрили дорогу з вимогою провести її капітальний ремонт, якого не було вже понад 30 років. В селі проживає близько 3,5 тис. мешканців, у місцевій школі навчається майже 600 дітей, які вимушені щодня долати по 5-7 км по бездоріжжю. Крім того, через аварійний стан дороги подекуди до них відмовляються возити навіть продукти, а при виклику “швидкої допомоги” медиків доводиться чекати годинами.

Про це йдеться в сюжеті місцевого телеканалу “Перший”.


“Ями по коліно і фактично бездоріжжя – причина нестерпного життя жителів Рахівщини. Уже роками єдина артерія, що сполучає село Чорна Тиса з селищем Ясіня, перебуває в критично-аварійному стані. В серпні цього року на сайті Prozorro з’явилося оголошення про відкриті торги з капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Ясіня – Чорна Тиса загальною протяжністю 7 кілометрів 600 метрів. В розділі “очікувана вартість робіт” вказано майже 600 млн гривень, замовником тендеру виступило державне підприємство “Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області”. Жителі села неабияк сподівалися на капітальний ремонт дороги, втім після відміни тендеру їх терпець вочевидь увірвався”, – йдеться в сюжеті.

За словами Ясінянського селищного голови Андрія Делятинчука, ремонт дороги був заблокований через хвилю невиправданого хейту, який здійнявся в соцмережах.


“Люди готові на будь-які дії, є величезна соціальна напруга, люди готові до акцій протесту, перекриття доріг. Ми просимо людей цього не робити, але це є вже неможливим. Тому що ходять сюди дітки до школи, долають по 3-5 кілометрів такими болотами, в гумових чоботах. І той хейт, який створили проти нас, проти села Чорна Тиса, є невиправданий, є напевно кимось проплачений. Ми просимо зробити цю дорогу проїзною, сьогодні ми звертаємося до президента України, Кабінету міністрів, Закарпатської ОВА, обласної ради та народних депутатів, які представляють сьогодні Закарпаття. Ми просимо терміново втрутитися в дану ситуацію та все ж провести ремонт цієї аварійної дороги”, – розповів Делятинчук.

Як зазначив староста села Чорна Тиса Анатолій Павлюк, вони не збираються будувати під час війни стадіони чи класти бруківку, мешканцям потрібна лише проїзна дорога.

“Вже дорога виставлена була на тендер, але будівництво даної дороги заблокували через те, шо багато людей почало виступати за те, що дороги тут не потрібно, бо воєнний стан. Я розумію, що треба допомагати на війну, і з нашого села багато воює людей, вже шестеро чоловік загинули. Але ж ми не будуємо щось для розваг, не бруківку кладемо, не стадіони будуємо, нам треба зробити дорогу, щоб ми могли проїхати”, – наголосив Павлюк.


На акції протесту мешканці підписали колективне звернення до президента, Кабміну, парламенту та місцевої влади та пообіцяли, якщо їх проігнорують, через два тижні заблокувати центральну автомагістраль.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар