Новини по нашому 799 Переглядів 0 Рейтинг

Єдиний район в Закарпатті, де немає комарів – Рахівщина

липня 18 / 2023

На Закарпатті з настанням теплої пори року люди починають страждати від кровопивць – комарів: у хід ідуть різні лосьйони, “раптори”, народні способи. Москітні сітки на вікно та ін. Але, як виявилося, гірські райони Рахівщини вільні від комарів.


Дослідивши, ми вияснили що комарі на сьогодні є найбільш смертоносними тваринами на землі, вони можуть поширювати різні хвороби, навіть смертельні.

Рахівщина неймовірна у своїй вроді, тут фантастична природа, культура та історія. Кожна гора є унікальна, і має свою історію. Тут є неймовірні водоспади, один з найбільших в Україні. Але що дивно, комарів тут немає.

Існує дві теорії про те, чому на Рахівщині немає комарів. Найімовірніше, що погодні умови району просто несприятливі для комарів. Попри що те, що комарі можуть витримувати низькі температури арктичної зими, вони не можуть пристосуватися до Рахівської погоди. Інколи навіть влітку можуть бути заморозки, що унеможливлює розмноження комарів в жодному з високогірних озері Рахівщини. Перш ніж вони дозріють, щоб мати можливість розмножуватися, знову приходить холод, заморожуючи воду, з якої вони мають вийти.

Для розмноження комарам потрібні певні умови. Вони можуть розмножуватися в спекотному та вологому середовищі, але водночас можуть жити й в холодному кліматі. Клімат Рахівщини, нестабільний для них, ці комахи не можуть вижити.

Інша теорія полягає в тому, вечори на Рахівщині завжди холодні. Однак глобальне потепління постійно спричиняє зміни клімату. Середня температура повітря зростає, і на Рахівщині й з’явилися багато нові види комах. Саме через це комарі незабаром зможуть розмножуватись і на Рахівщині.

«Комарів у нас немає, тому якщо десь один подекуди з’являється, то від укусу від не звички ми дуже страждаємо, навіть звертаємося до лікарів, так розбухає. Одного разу ми їздили у Солотвино на відпочинок залишилися на ночівлю. Тож після укусів у мого сина піднялась навіть температура. Така алергічна реакція, тому що ми тут не звиклі до цієї комахи. Але все з роками люди часто жаліються що подекуди залітає комар. Ми все надуємося що то з нижніх районів люди самі привозять в автомобілях. Надіємося що клімат не зміниться аж на стільки, і комарі все-таки тут жити не будуть», – розповіла місцеві жителька пані Олена.

«Тут, на Рахівщині, можна виспатися у спекотні ночі, відкриваєш на ніч вікно, така гарна прохолода, а саме головне нема комарів», – поділилась переселенка з Миколаєва Лариса.

Тож якщо, ви хочете гарно відпочити у спекотні дні, без задушливої жари вночі та набридливий комарів, тоді вам на Рахівщину.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар