Новини Закарпаття

Понад 1 млн літрів фруктових соків на рік розливає закарпатське фермерське господарство «Коник».



🍒 Понад 1 млн. літрів фруктових соків на рік розливає закарпатське фермерське господарство «Коник». Плодова продукція підприємства постачається по всій Україні і закордон

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко на запрошення директора ФГ «Коник» Василя Мелеша, що знаходиться на Ужгородщині, відвідав фруктові сади господарства. Загальна площа фермерських угідь 800 га. Тут вирощують абрикоси, черешні, яблука, груші, сливи та деякі види овочів. Наразі триває сезон черешні. «Коник» вирощує 15 кращих світових сортів цієї ягоди, на рік збирають до 80 тонн. Смак стиглих черешень нікого не залишає байдужим. Природні умови і земля надзвичайно підходять фруктам, тож плодоносять різні сорти черешні протягом 8 тижнів.

Продукцію дбайливо збирають і запаковують працівники підприємства. Ласувати ягодами мають можливість не тільки закарпатці, а й українці в різних регіонах. Це особливо важливо під час війни, коли багато угідь на півдні і сході держави окуповані росіянами, або поля вщент усіяні мінами.

Василь Мелеш вважає, що таких системних підприємств на Закарпатті має бути біль
ше, адже це не тільки наповнює бюджет області, а й допомагає утримувати економіку всієї країни у такий складний час. Сам фермер ділиться досвідом і готовий підтримати початківців. Каже, що перспектива фермерства в краї надзвичайно висока, враховуючи природні умови Срібної Землі. Сонце, ґрунт, гори, волога, світловий день дозволяють на 10 днів випереджати у зборі врожаю північні і центральні регіони України. Також клімат сприяє унікальному окрасу яблук, чому заздрять навіть у Тіролі.

Улюблена фраза Василя Васильовича: «Взявся за гуж – не кажи, що не дуж». Тому вже 27 років «Коник» успішно розвивається і залишається на вістрі технологічного процесу.

«Звичайно, все непросто. Є проблеми з банками, фінансуванням, ми пережили важку зиму блекаутів, але попри це все закарпатські фермери долають виклики, створюють робочі місця, підтримують як сільськогосподарську сферу країни, так і працюють на експорт. Завдяки таким людям, як Василь Мелеш, я вірю в Україну», - прокоментував Володимир Чубірко.



Перейти на сайт