Новини по нашому 660 Переглядів 0 Рейтинг

Як закарпатські газдині топлять жир на смалець: багато господинь роблять це не правильно

березня 07 / 2023

На Рахівщині майже у кожному будинку їжу готують на смальці. Чомусь господині надають перевагу більше смальцю, ніж олії. Чому, та як правильно отримати смачний смалець, – розповіла нам пані Галина


Кожен закарпатець добре знає, що смалець можна отримати витративши на пательні сало. Але іноді якщо його не правильно готувати, та він може отримати неприємний запах та смак.

Я розповім вам як робили наші ще прабабусі і як зробити цей продукт смачним та ароматним.

Ну що найперше це вибір якісного сала. Ми все життя тримаємо та годуємо свої домашні поросята. Але мої знайому купували на ринку, робили за моїм рецептом і теж виходило дуже смачно. Тож найперше це потрібно розігріти каструлю, бажано чугунну, на газу, додавши трохи води.

Після наріжте сало шматочками та обсмажуйте протягом п’ятнадцяти хвилин. У цей час сало потрібно перемішувати.

Коли сало закипить, потрібно зробити вогонь меншим та прикрити каструлю кришкою.

Перемішуйте сало кожні пів години, поки не витопиться жир, і не утворяться золоті шкварки.

Акуратно вибрати шкварки, дати остигнути смальцю. Я шкварки трохи остуджую і підсолюю, так смачніше.

Смалець можна додати для смаження різних страв, його можна намалювати на хліб притрусивши зеленню, або додати у випічку.

У холодильнику свинячий смалець може зберігатися кілька місяців.

У морозильній камері він може зберігатися набагато довше.

На Рахівщині смалець також використовують для лікування простуди, кашлю та бронхіту. Ним люди захищали кінцівки від обмороження. Продукт зміцнює судини, допомагає роботі серця та печінки. Але не варто вживати й багато цього продукту, щоб не нашкодити здоров’ю.

Зараз сало у Рахові дуже скочило у ціні. За кіло на ринках питають 160 гривень. На жаль через такі ціни не кожен в змозі собі купити та поласувати цим смачним продуктом або приготовити собі смалець та шкварки.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар