Новини по нашому 2 382 Переглядів 0 Рейтинг

Через що б’ються закарпатці: цікаві факти

лютого 11 / 2023

Ті часи, коли наші земляки бились за дівчат, уже давно минули. Тепер не ті реалії життя, та й між собою почубитись можуть не лише чоловіки, але й жінки. Причин для конфліктів багато. Але основну роль тут зіграє не так лейтмотив, а на жаль, у більшості випадків – оковита. Буває, звісно, що застосовують фізичну силу до одного з подружжя, до батьків або власних дітей… але й це зазвичай, коли градус алкоголю у крові «зашкалює». Звісно, є й винятки, коли людьми керує образа чи бажання помсти…


Отже, «Карпатський об’єктив» спробує проаналізувати основні причини, через що закарпатці пускають у хід кулаки.

У бій ідуть жінки
Для того, аби більш детально розібратися у питаннях нанесення тілесних ушкоджень, заглянемо у Єдиний державний реєстр судових рішень.

Цікаво, що в ньому можна знайти чимало справ, коли організатором побиття виступають представниці слабкої статі.

Наприклад, 17 березня 20021 року у Вишкові, що на Хустщині, молодиця побилася з сусідкою через середньовічні причини. Між жінками виник спір за земельну ділянку. Тож одна з них розлютилася не на жарт і ударила іншу кулаком у ніс. Сусідка не сподівалася на такий боксерський прийом і від несподіванки впала на землю. Вгамовувати закарпаток приїхала поліція. У однієї з них кваліфікували легкі тілесні ушкодження.

У судовому засіданні Марія (із етичних міркувань усі імена в матеріалі замінено) зізналася, що справді вдарила знайому, однак запевнила, що зробила це не просто так, мовляв, Ірина її сама спровокувала.

«То був ранок. Приблизно годин 7. До хати забігла бабуся і сказала, що сусідка знесла межові знаки між нашими ділянками. Я вибігла і спитала її, що вона робить, однак Ірина продовжувала знімати знаки. Потім втекла. Ми зателефонували в поліцію. Приїхали правоохоронці і ми написали заяви. Потім я знайшла чоловіка, щоб він поставив на місце межові знаки. Ірина зі своїм чоловіком вибігли на подвір`я і почали мене ображати нецензурними словами, відтак знову сховалися. Я подала кувалду чоловіку, який встановлював межові знаки. Сусідка знову прийшла на ділянку, і почала тицяти в обличчя телефоном, знімаючи відео. Виникла сутичка, в результаті якої я випадково кулаком ударила її по обличчю. Ірина та її чоловік вели себе агресивно і я відчувала небезпеку. Конфлікт між нами триває вже декілька років», – наголосила жінка.

Своє бачення ситуації розповіла і потерпіла.

«Того ранку ми дітьми та чоловіком вийшли з будинку. Я хотіла поїхати на велосипеді в магазин. Однак його потрібно було поремонтувати. Почули стук за хатою і пішли подивитися, що там відбувається. Побачили, що сусіди зводять свою огорожу. Я підійшла і почала їм казати, що межа проходить не там, де вони ставлять загородження. Я у присутності чоловіка, який там працював, почала показувати де проходить межа, а Марія в цей час шукала щось, аби мене вдарити. Пробувала спочатку бадилля від кукурудзи. Чоловік мені сказав піти звідти, а сусідка підійшла до чоловіка, який робив огорожу, взяла кувалду і почала розмахувати нею. Я повернулася з телефоном до Марії. Вона зупинилася, кинула молоток і вдарила мене рукою в ніс. Я впала. Чоловік почав мене піднімати. Відчула, що з носа пішла кров і попрямувала на подвір’я. Потім викликали поліцію. Телефоном у обличчя сусідки не тикала і перепалки перед ударом між нами не було», – запевнила вона.

Суд визнав закарпатку винною у нанесенні сусідці легких тілесних ушкоджень і присудив їй покарання у вигляді штрафу – 850 гривень, а також вирішив стягнути з неї 2500 гривень моральної шкоди на користь потерпілої.

Систематичне побиття дружини
Як не прикро, випадки, коли чоловік регулярно б’є жінку, а вона терпить і не йде від нього, на Закарпатті далеко не поодинокі. Бувають навіть історії з фатальним фіналом. На щастя, цього разу обійшлося без великої трагедії, утім закарпатка, що натерпілася від свого благовірного, розлучилася з ним, але продовжувала проживати зі своїм домашнім тираном у одному будинку.

Подія сталася на Воловеччині. Чоловік, напиваючись, систематично починав застосовувати психологічне насильство до колишньої дружини, погрожуючи їй фізичною розправою. Його дії завдавали жінці психологічної травми.

Скандали виникали часто. Скажімо, до поліції жінка звернулася 25 травня, бо її колишній лаявся нецензурними словами, погрожував її убити та виганяв із будинку. Уже за два дні ситуація повторилася. І знову закарпатець був нетверезим. Після візиту правоохоронців він трохи, як кажуть «сів у засідку». Утім через три місяці, незважаючи на те, що лише нещодавно суд його оштрафував на 340 гривень, взявся за старе.

У суді чоловік пояснив, що справді проживає у одному будинку з колишньою. Додав, що непорозуміння між ними виникають часто і жінка постійно викликає поліцію.

Сама ж потерпіла запевнила, що її колишній чоловік ніде не працює і часто приходить додому напідпитку.

«Він не просто кричить, а зчиняє скандали і щоразу б’є мене, – наголосила вона. – І це відбувається систематично. Після сварок я погано почуваюся та відчуваю себе приниженою. Колишній чоловік неодноразово притягався до відповідальності, але не змінюється. До поліції звертатися за порятунком я змушена була!»

Суд врахував усі обставини і засудив насильника до одного року позбавлення волі.

Ще один домашній тиран проживає на Іршавщині.

27 серпня він також напився і побив дружину. Прийшовши додому «підігрітим» оковитою, чоловік затіяв із жінкою словесну перепалку. Утім криком не обмежився. Вдарив її в область рота і розбив губу. Вона ж не промовчала, викликала правоохоронців. Свою провину на суді закарпатець визнав і запевнив, що жалкує про те, що сталося. Суд присудив йому 850 гривень штрафу.

Знущання на матір’ю
Непрацюючий ужгородець протягом майже року регулярно знущався над власною матір’ю. Тиранізував він її з березня 2021 року по травень 2022 року.

Протягом цього часу нещасна літня жінка п’ять разів зверталася до поліції.

25 березня 2021 року в неї вдома він погрожував її убити. За свої дії сплатив штраф у розмірі 340 гривень.

Буквально через кілька тижнів – 2 квітня усе повторилося і закінчилося дзвінком до правоохоронців та сплатою такої ж суми адмінстягнення.

26 квітня закарпатець знову почав чіплятись до найріднішої у світі людини, кричати на неї нецензурними словами, бити та погрожувати. Цього разу розмір штрафу становив усього 170 гривень.

10 листопада чоловік знову накинувся на матір. Вкотре все закінчилося штрафом – 340 гривень.

5 травня цього року ситуація повторилася.

На суді ужгородець не був таким хоробрим, як вдома. Тут він у всьому каявся і просив суворо його не карати. Тож цього разу суд обрав для нього вже трохи суворіший вирок – 170 годин громадських робіт. Чи научать вони чомусь чоловіка….. на жаль… невідомо.

Дратувала музика?
Ще один прикрий випадок трапився в Ужгороді у серпні минулого року. У коридорі п’ятого поверху будинку чоловік із ножом напав на військовослужбовця.

На щастя, життя військовому врятувати вдалося. Утім два удари у живіт не минули безслідно, його було поранено у грудну клітку та шлунок, тож довелося проходити лікування. А тілесні ушкодження судово-медичною експертизою було кваліфіковано як тяжкі.

Свою провину винуватець різанини визнав частково і ось що розповів:

«То була неділя. Я знаходився вдома. Уже стемніло. Лунала гучна музика. Я вийшов на балкон, бо доносився шум. Там побачив двох дівчат та одного чоловіка, зробив їм зауваження. Дівчата зайшли у кімнату та зробили музику тихіше. З потерпілим у нас була розмова. Він грубив мені, провокував. Я хотів дати йому ляпасу, проте він запропонував йому вийти поговорити. Я зайшов до себе додому, одягнувся, взяв ножа і вийшов у коридор біля квартири, двері зачинити не встиг. У коридорі ми були тільки двоє. Я тримав ніж у руці, а він кинувся на мене. Через це в нього з`явилося перше поранення (подряпина). Той чоловік мене відштовхнув, а я вдарив потерпілого ножом усього один раз у живіт. Після цього взяв його під пахви і копнув ногою. У цей час вийшла із сусідньої квартири дівчина. Відтак я пішов додому. Через 10 – 15 хвилин приїхала поліція, мене забрали до міськвідділу. Алкоголь вжив після події», – зазначив він.

Також ужгородець сказав, що жалкує про все, що сталося і помирився зі своєю жертвою.

Військовослужбовець, якому дісталося від незнайомця, також дав свідчення щодо різанини.

«Мене покликали у гості. Я прийшов. Ми посиділи приблизно годину, поговорили про своє. Вийшли з дівчиною на балкон покурити. Там розмовляли. Потім почув звук із боку іншого балкону. Голос казав: «Чого ти на неї кричиш, не говори так із нею!». Далі я отримав ляпас. Чоловік просив мене вийти поговорити. Я вийшов, підійшов до дверей, але він відкрив свої двері і одразу вдарив мене у живіт. У нього в руках я нічого не бачив, лише відчув удар. Відтак він ударив мене в ноги, а потім ще і в обличчя. Після цього ми викликали поліцію і швидку», – зазначив він.

Суд визнав ужгородця винним в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень і засудив до 5 років позбавлення волі. Утім вирок пом’якшив і змінив на більш лояльний – 3 роки іспитового строку.

На жаль, це – далеко не вичерпний список причин, через які б’ються наші земляки. Та про інші ми поговоримо уже іншим разом.

Марина АЛДОН
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар