Новини по нашому 1 468 Переглядів 1 Рейтинг

На Рахівщині знаходиться водне джерело, яке взимку не замерзає, а влітку не висихає

жовтня 24 / 2022

Рахівщина – мальовничий край Закарпаття, неймовірно гарний та казковий, особливо восени. Рахівщина славиться досить відомими туристичними об’єктами це гори, лижні курорти, водні джерела, водоспад навіть центр Європи розташований тут.


У горах зустрічаються високогірні озера – сліди давнього зледеніння, утворені в зниженнях, зайнятих льодовиком. Найвідомішими є Бребенескул, Апшинець, Несамовите, Ворожеска. Існує багато легенд про таємниці, пов’язаних із цими озерами.

На Рахівщині бере свій початок один з найбільших приток Дунаю – ріка Тиса. На території району розвідано 82 мінеральних джерела і чимало прісних, найпоширенішими є холодні вуглекислі води. На Рахівщині живе чимало людей з різними національностями та традиціями.

Здавна Закарпаття та особливо гірська Рахівщина славиться тим, що в нашому мальовничому краї багато природних водних джерел прісних та мінеральних.

До прикладу в селі Богдан місцеві розповідають про унікальне джерело, яке взимку не замерзає, а влітку не висихає. Вода в цьому джерелі має завжди однакову температуру, незважаючи на пору року та погоду.


Пані Олена розповідає, що вони з родиною сюди частенько приходять аби набрати води, а влітку особливо, адже вода тут дуже смачна та прохолодна.

«Влітку та восени, коли розпочинається грибний сезон, ми ходимо в ліс, і обов’язково обираємо маршрут біля цього джерела, саме для того, аби попити води та набрати в пляшки з собою.» – Олена місцева жителька.

«Але чомусь багато хто не цінує те що ми маємо, прийшовши до джерела, п’ємо смачну й прохолодну, джерельно-чисту воду, а потім залишаємо після себе купи сміття.» – обурюється Олена.


Щороку працівниками водного господарства проводять заходи з відновлення та облаштування природних джерел.

Так, в жовтні, працівники Рахівської дільниці Тячівського міжрайонного управління водного господарства відновили природне джерело в селі Богдан, Рахівського району. Прибрали сухостій, опале листя та сміття, а також розчистили русло від намулу.

Також були облаштовані джерела в смт. Ясіня, ур. «Студений» та с.Луг, ур. «Глод», прибрана територія навколо, очищено джерело від замулення та полагоджені вже існуючі деревяні конструкції.


Отже, краса яка нас оточує неймовірна, саме тому потрібно цінувати те що ми маємо, адже маємо ми дуже багато, чисте повітря та воду, гори та рівнини, край де жив чимало національностей, а зараз в такий скрутний час ще й прихисток для чималої кількості людей, які змушені були покинути свої домівки.

Все дуже просто, не смітити там де ми є, прибрати сміття за іншими, якщо є така можливість, і саме основне любити край та природу яка нас оточує.





Тячівське МУВГ
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар