Новини по нашому 1 815 Переглядів 0 Рейтинг

На Закарпатті зберігають нарциси завдяки випасанню буйволів

серпня 22 / 2022

Сінокосіння заради збереження унікальних квітів 🌸

Долина нарцисів приваблює туристів в період цвітіння диво-квітів. Але для гарного цвітіння лучну екосистему нарцисової долини необхідно викошувати. До речі, ви знаєте, що:
🎋 у давнину землі Долини нарисів використовувались місцевими селянами як пасовища;
🎋 без викошування післялісові луки, якою і є Долина нарцисів, починають заростати;
🎋 якщо припинити сінокосіння хоч на 10-20 років, Долина нарцисів поступово стане перетворюватися на заліснені землі.

Тож, викошування – необхідний захід для збереження популяції рідкісних нарцисів. 🌸 Однак він проводиться з врахуванням особливостей розвитку та розмноження виду. Так, сінокосіння розпочинається тільки після того, як насіння нарцису повністю дозріє, а його насіннєві коробочки висохнуть і почнуть розкриватися. Насіння впаде на ґрунтову поверхню, проросте та дасть життя новим квітам наступної весни. 🌱

Зараз у Долині нарцисів сінокосіння вже завершується:

🎋 викошено близько 130 га, що складає приблизно 50 % від площі масиву;
🎋 заготовлено 360 тюків або понад 6 тон сіна.

Для сінокосіння залучалися місцеві мешканці та працівники природоохоронного відділення. Наразі продовжується викошування найбільш складних ділянок – зарослих поростями верби, ускладнених особливостями рельєфу тощо. Для таких ділянок в рамках проєкту Support to Nature Protected Areas in Ukraine придбано кущоріз, з яким ефективність боротьби з молодими паростками верб підвищується в рази.

Ще одним методом впливу на збереження нарцисів є випасання буйволів 🐃, які вже кілька років утримуються в Долині нарцисів. Цього року тут мешкають 14 особин. Вони із задоволенням обкушують вершки молодих верб, приймають ванни у колобанях і загалом почуваються задоволеними життям. До речі, буйволи лояльно ставляться до відвідувачів і навіть позують для фото. Хоча, безпечної дистанції все ж слід дотримуватись.





Ви ще не відвідували буйволів у Долині нарцисів? Тоді ви знаєте як це виправити.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар