Новини Закарпаття

На Тячівщині будуть компенсовувати витрати на комунальні платіжки населення

Один зі шляхів розвитку громади, міст і сіл, що у неї входять, – це залучення додаткових інвестицій. Таким проєктом є мінігідроелектростанція в Нересниці, яку незабаром планують побудувати в селі. Адже ГЕС – це не лише альтернативне джерело енергії, а й нові можливості для розвитку громади.

Кошти в місцевий бюджет
Будівництво і функціонування гідроелектростанції в ОТГ – це вкладення коштів у місцевий бюджет. Простими словами: громада отримуватиме додаткові гроші від роботи гідроелектростанції. Сума, яка надійде у бюджет громад після підписання дозвільних документів щодо однієї гідроелектростанції, – один мільйон гривень. Перед початком роботи гідроелектростанції компанія пройде всі етапи перевірки, включно з аналізом безпечності ГЕС для навколишнього середовища, отримає за нього позитивну оцінку і після цього передасть кошти до бюджету.
Щорічні надходження грошей та робочі місця
Громада щорічно отримуватиме 5% прибутку від роботи однієї гідроелектростанції. Громада зможе витрачати кошти на власний розсуд та потреби місцевого населення. До прикладу, будівництво чи ремонт шкіл, садочків, лікарень та інших будівель; компенсації на витрати електроенергії; втілення соціальних проєктів тощо. Інвестори пропонують використовувати гроші для компенсації плати комунальних послуг мешканцям, проте в будь-якому випадку буде так, як вирішить місцеве населення. Будівництво та робота ГЕС створять робочі місця для жителів ОТГ – це теж є додатковою вигодою для громад.
Якість та безпечність технологій
Проєкт гідроелектростанції буде зроблений за німецькою технологією Stream Diver. Очевидно, що німці використовують для себе лише якісні та перевірені моделі й технології, тому діляться ними зі світом. Такі гідроелектростанції успішно працюють у Німеччині, Австрії, Швеції, США та інших країнах, адже зроблені за екологічними міжнародними стандартами. Вперше безпечну технологію Stream Diver застосують і в Україні, в Нересницькій громаді.
Через попередній гіркий досвід застарілих технологій інших гідроелектростанцій, у мешканців можуть бути застороги щодо непроходження риби, паводків, гучній роботі ГЕС тощо. Завдяки сучасній німецькій технології ГЕС не завдаватиме шкоди природі та населенню, адже є цілком безпечною. Режим річки та природне русло зберігаються, у ньому буде залишатися 100% води. Зберігаються й умови для вільного проходження, міграції та нересту риб. Технологія Stream Diver не створює водосховища, тож не призводить до затоплення територій. Під час паводку вода проходитиме безперешкодно, автоматичні клапани опускатимуться вниз. Викиди, вібрації чи шуми від роботи ГЕС відсутні. Більша частина гідроелектростанції розміщуватиметься під водою, ззовні її майже не буде видно.

Ще одна безперечна перевага – гідроенергетика є найбезпечнішим видом альтернативної енергетики та займає перше місце в рейтингу найменшої кількості викидів вуглекислого газу. Робота гідроелектростанції у Закарпатській області – це зменшення і компенсація втрат при транспортуванні електроенергії. Це особливо важливо для мереж гірських районів України.
Перейти на сайт