Новини по нашому 1 115 Переглядів 0 Рейтинг

На Закарпатті впіймали чоловіка, який викинув віз сміття у ріку в нацпарку «Синевир»

жовтня 14 / 2021


На Закарпатті завдяки відео у соцмережах вдалося затримати 55-річного місцевого мешканця, який вивіз віз непотребу у ріку на території національного природному парку «Синевир».

Відео, як чоловік викидає гору сміття у ріку відзняв турист та опублікував у соцмережах. На кадрах добре видно, як чоловік у парку «Синевир» вивантажує в річку цілий причіп відходів.

Зараз на цьому місці сміття не видно. Люди у мережі припускають, що після кожного викидання непотребу усе прикривали глиною та камінням. Аби приховати ознаки злочину. Щоправда, під вагою каміння і досі видніються пластикові пляшки та поліетилен.

Соціальні мережі вибухнули обуреннями. Адже чимало туристів їдуть за сотні кілометрів у Карпати, щоб подихати свіжим повітрям та помилуватися природою. А ніяк не непотребом.

«Пройшовши навколо знаменитого озера побачив викинуті пакети. Це не приємно. Хоча, смітники зараз всюди на кожному кроці», – каже турист із Борисполя Роман.

«Я скажу так: влада не дбає. Маю на увазі ставлення до проблеми зі сміттям у державі. Поставити заводи сміттєпереробні, як у Європі, у всьому цивілізованому світі», – додає Володимир, турист із Житомира.

Як виявилося, чоловік, який скидав відходи у річку – 55-річний місцевий мешканець. Його особу правоохоронці встановили – щойно відео почало активно ширитися мережею і обговорюватися серед людей. Чоловік у скоєному зізнався. Сказав, що сміття зібрав із сміттєвих ящиків, які, вочевидь, стоять по усій території національного парку «Синевир». Також розповів, що викидає непотріб за наказом сторонніх осіб. Із місцевого лісництва.

Хто стоїть за захаращенням природи

Активісти та місцеві мешканці підозрюють, що вказівку зібрати та вивезти сміття могло дати саме керівництво «Синевиру». Директор від звинувачень відхрещується. За його словами, парк уже рік має укладену угоду про вивіз сміття зі спеціалізованою фірмою.

«Ну як ви собі то бачите, що ми сказали, там кидати?! Навіть, у думках такого нема, щоби в нас на території дав хтось таку вказівку. Був факт такого, що він зі свого подвір’я вивіз сміття», – виправдовується директор національного природного парку «Синевир» Микола Дербак.

Натомість у Синевирській сільській раді мають іншу версію подій. У варіант, що мешканець викидав власне сміття, не вірять: на їхній території є спеціальні баки, куди місцеві можуть викидати непотріб. Тож логіки в тому, щоб назбирувати гору сміття у дворі, а потім везти до ріки, не бачать.

«Тисячі туристів приїжджають і викидають сміття в урни. По ідеї мали б то все зібрати і привезти до нас, а звідси вивезти, куди треба. Натомість люди зробили простіше. Скоріше за все, це була можливість підзаробити», – припускає перший заступник голови Синевирської сільської ради Роман Костюк.

Водночас проблема зі сміттям у громаді таки існує: за два тижні до скандалу санкціоноване сміттєзвалище на території їхньої громади перестало функціонувати. Відтак, куди відвозити непотріб, невідомо.

У поліції вже відкрили кримінальне провадження за статтею порушення правил охорони вод. На 55-річного чоловіка склали адміністративний протокол. Йому виписали штраф у 1 360 гривень. Залишилося лише знайти осіб, які давали вказівку. Їм загрожує штраф або ж 5 років за ґратами.

ВІДЕО

Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар