Новини по нашому 1 665 Переглядів 1 Рейтинг

Через велику кількість туристів на Говерлі знищено унікальний альпійський рослинний покрив

березня 12 / 2021

Внаслідок надмірного масового відвідування на вершині та привершинних пологих ділянках гори Говерла за 30 років незалежності України знищено унікальний альпійський рослинний покрив.

Гора Говерла є найвищою вершиною Українських Карпат і символом України. У теплий період року вершину відвідує велика кількість туристів. Рекреація – одна з форм негативного впливу людини на природні екосистеми, зокрема на рослинний покрив. Надмірна рекреаційна діяльність змінює природні комплекси, призводить до їх деградації. Вплив рекреації виражається у витоптуванні рослинності, ущільненні ґрунту, механічному пошкодженні рослинності, розкладання вогнищ, влаштування наметових таборів, проїзд мото-, квадроциклів, позашляховиків, прокладання нових доріг, туристичних маршрутів, складування побутових відходів, забруднення водойм, ґрунтів та повітря, тощо. Зі зростанням рекреаційного впливу відбувається зрідження рослинності, утворення ділянок без рослинності, що піддаються ерозійним процесам.

Найбільша руйнівна дія на рослинний і ґрунтовий покрив спостерігається під час масових сходжень. За 20 років спостережень відмічаємо зменшення локалітетів багатьох рідкісних видів рослин. Надмірне витоптування відмічається і на інших вершинах Українських Карпат.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар