Новини по нашому 1 181 Переглядів 0 Рейтинг

Спалювання листя призводить до лісових пожеж та раку

вересня 12 / 2020
Спалювання листя призводить до лісових пожеж та раку

З приходом осені жителі Закарпаття традиційно прибирають на присадибних ділянках та полях, згрібають листя і – все спалюють. Теплий сухий вересень сприяв цьому процесу і замість свіжого повітря доводиться дихати прокуреним.
Національний природний парк «Синевир» регулярно нагадує і попереджає, наскільки шкідливими для природи та небезпечними для здоров’я і життя людини є спалювання листя та трави.
При спалюванні листя виділяється один з найбільш токсичних синтетичних сполук - діоксин. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті,і окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажі, оксиду азоту, бензапірену, вуглеводнів та інших важких металів.
В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти збудникам захворювань.
Спалювання рослинних залишків несе суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи; руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в кілька разів зростає промерзання ґрунту тощо.
Під час спалювання сухої трави зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків; погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП. Найбільш вразливими до дії диму є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає захворюваннями серця або легенів.
Бережімо природу і своє здоров’я!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар