Новини по нашому 1 962 Переглядів 1 Рейтинг

Градова п'ятниця — сьогодні сумне свято в закарпатському селі Онок

серпня 14 / 2020
Градова п'ятниця — сьогодні сумне свято в закарпатському селі Онок

За історію існування виноградівського села Онок на його долю випадали різні випробування, найстрашнішим з яких, за словами старожилів, стала так звана “градова п’ятниця”. Тоді (1876 року – за церковною книгою) град вщент знищив урожай, зруйнував солом’яні дахи будинків. Про це пише Дзеркало Закарпаття.

Відтоді змінилося не одне покоління, тільки історія, яка передавалася з уст в уста, залишилася.

Так, за словами Ганни Гнетило, якій розповідали її батьки, того дня ніщо не передбачало стихію. Все почалося миттєво. Над Оноком небо затягли чорні хмари, а потім посипався град розміром з куряче яйце. Дахи будинків посипалися, вода підступила аж до фундаментів. Худоба, за розповіддю мами Г.Гнетило, перебувала на пасовищі, тому не постраждала. А от все інше стихія не пощадила. Кілька днів потому град ще відрами виносили з дворів.



Також пригадують, що на іконостасі православної церкви, який був пошкоджений пожежею, були вирізьблені імена пожертвувачів для боротьби з наслідками стихійного лиха.

Цікаво, що в жодному із сіл області того дня нічого подібного не відбулося. Зачепило тільки Онок. Відтак щороку такої п’ятниці, у серпні, в храмах села проводяться Богослужіння, а оночани цього дня не працюють.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар