Новини по нашому 1 684 Переглядів 3 Рейтинг

Кукурудзоплетіння у Вишкові на Хустщині має давнє коріння, як і ткацтво та інші ремесла (ФОТО)

серпня 09 / 2020
Кукурудзоплетіння у Вишкові на Хустщині має давнє коріння, як і ткацтво та інші ремесла (ФОТО)
Науковці Закарпатського музею народної архітектури та побуту з’їздили до хустського Вишкова, яке є одним із п’яти обраних для досліджень у рамках проєкту «Культурні зв’язки – культурна мобільність у прикордонному регіоні», що реалізовується в рамках міжнародної програми. Команда проєкту вивчала традиційні ремесла та промисли, які донині зберігають мешканці селища.

Одним із найдавніших та найпоширеніших є кукурудзоплетіння. Всі його тонкощі – від заготівлі сировини до технології виробництва – показувала Світлана Болаж. В асортименті майстрині – кошики, сумочки, вази, цукерниці, декоративні шапочки, дзвіночки тощо. А ось у Мелінди Сірмай збереглися два ткацькі станки («кросна»), а також сновальниця, за якими працювали ще її мама та бабуся. Тепер уже вона виготовляє для себе та на замовлення домоткані доріжки – переважно це традиційні вишківські покрівці, для яких характерні комбінування темних і світлих тонів ниток основи та поперечно-смугастий орнамент. Пані Мелінда пробує й експериментувати, додаючи до звичних смужок тканини нитки певного кольору. Натомість Микола Сенека виготовляє народні дерев’яні іграшки, а ще – різноманітні розвиваючі ігри, сувеніри та декоративні речі. Уродженцем Вишкова є й відомий далеко за межами краю Микола Штець – автор багатьох скульптур селища.



У Вишкові наприкінці минулого року відкрили туристичний центр, тут готові приймати гостей, проводити конференції, семінари, влаштовувати культурно-мистецькі акції. З ініціативи Іди Етвеш та місцевих учителів за підтримки угорського уряду зробили «Етнографічний будинок». Це автентична хата, в інтер’єрі якої показано побут сільчан кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. На обійсті є великий павільйон для туристів, відтворено надвірну піч. У господарській споруді зібрали значну кількість ужиткових предметів (вишивка, знаряддя праці).





А ще Вишково може похвалитися реформатським костелом Св. Миколая, де збереглися настінні розписи ХVІІІ – ХІХ ст., є орган. Варті уваги також розписи на дерев’яних лавках. Поруч із церквою знаходиться вкрита гонтом дерев’яна дзвіниця марамороського типу, цікавий меморіал із різьблених скульптур, поставлений у пам’ять про важливі місцеві історичні події. До речі, в селищі є ще й православний, греко-католицький та римо-католицький храми. У центрі встановлені пам’ятники Т. Шевченку, птаху-турулу та воїнам-односельцям, котрі загинули в боях проти нацизму. Наразі скансен готує буклет про культуру та туриcтичні цікавинки Вишкова.

Василь КОЦАН
Фото Т. Сологуб-Коцан
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар