Новини по нашому 1 875 Переглядів 0 Рейтинг

Підготовка до ЗНО на онлайн-курсах: досвід випускниці з Рахова

серпня 08 / 2020
Підготовка до ЗНО на онлайн-курсах: досвід випускниці з Рахова
В житті багатьох школярів є такий важливий етап як зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Всі, хто після школи хоче продовжити навчання у вищих навчальних закладах, мають скласти іспити з трьох предметів. Декому для підготовки до ЗНО вистачає пару місяців, декому - мало й цілого року.

Рахів ін. поспілкувалися з випускницею Рахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Юлією Прокіп’юк, яка готувалася до ЗНО з історії України на онлайн-курсі. З української мова та література дівчина отримала 192 бали, з історії - 195,5, з географії - 177. Як це готуватися до ЗНО онлайн? Які є плюси та мінуси онлайн-курсів? Про все це, і багато іншого, Юлія розповідає в інтерв’ю.

Юліє, вітаємо із закінченням школи! Чому ти складала ЗНО саме з цих предметів (з української мови, історії України та географії)?

Я вибирала ці предмети, бо в більшості університетів на ту спеціальність, куди я хочу йти, треба саме їх. І ще я відчувала, що зможу їх підготувати на нормальному рівні.

Коли ти почала активно готуватися до ЗНО?

Взагалі почала підготовку ще в 10 класі. Наша вчителька з української мови та літератури завжди нас дуже добре вчила, але вже в 10 класі почала прям готувати до самого ЗНО. Влітку перед 11 класом я взялася за історію, а вже з осені - за географію.

З чого почалася твоя підготовка?

З того, що я знайшла хороший онлайн-курс із історії України. Все почалося влітку перед 11 класом, коли я випадково натрапила в Інстаграмі на допис про набір на 2-місячний онлайн-курс з історії. Тоді я подумала, що замість того, щоб пробайдикувати ціле літо, можна хоч трішки вже готуватися до ЗНО. Я поговорила з батьками, і вони придбали цей курс. Ті 2 місяці навчання мені дуже сподобались! Тому вирішила, що можна готуватися і до ЗНО на такому онлайн-курсі. Також в школі в нас була хороша вчителька, яка цікаво і доступно пояснювала нам матеріал. Тому онлайн-курсів і шкільних уроків історії для підготовки до ЗНО мені вистачало.

З української мови аж так багато вчити нового мені не прийшлося. Бо, як я вже згадувала, нам дуже пощастило зі шкільною вчителькою, яка дійсно давала потрібні знання. І все, що нам лишалося роботи, - час від часу повторювати пройдені теми.

Географію прийшлося вчити майже з нуля. В школі я не дуже цікавилася цим предметом, тому готувалася до ЗНО з репетиторкою.



Розкажи більше про онлайн-курс із історії України.

Взагалі, завдяки цьому курсу я і вирішила вступати на історичний факультет. Бо ще навіть в кінці 10 класу я думала йти на українську філологію. Але, коли почала детально вивчати історію, то зрозуміла, що це мені дуже цікаво.

Спочатку я пройшла 2-місячному літній курс. За липень-серпень ми проглянули буквально всю програму ЗНО з історії України, але без деталей. Це був просто курс для ознайомлення з цілою програмою. Для того, щоб в загальному орієнтуватися в історії України.

А вже в 11 класі я почала відвідувати і основний онлайн-курс з підготовки до ЗНО. Він тривав з 5 вересня до 13 травня. Заняття були 2 рази на тиждень по 2 години. Спочатку наш вчитель годину в прямому ефірі розповідав нам нову тему, а потім годину опитував нас. Вчитель постійно слідкував, чи виконуємо ми домашні завдання і стежив за тим, чи ми правильно відповідаємо на уроці. Якщо ти помиляєшся один раз, то він дає зауваження тобі. Якщо ти не виконуєш завдання або помиляєшся вдруге - пише твоїм батькам.

Тобто ви давали вчителю номера телефонів своїх батьків?

Ми давали номер одного з батьків ще на самому початку, під час реєстрації на курс. Вчитель інформував батьків про навчання повідомленнями. Писав, коли ти не з’являвся на заняття, коли не виконував завдання... Також надсилав бали зі зрізів, які ми писали. І ще інформував, коли хтось робив успіхи (що от ваша дочка дуже добре склала тести з такої-то теми і тд.).

З інших предметів також готувалася на онлайн-курсах?

На тій платформі, де я проходила історію є й курси з інших предметів. З кожного є пробні уроки, які може переглянути будь-хто. І це дуже добре, адже одразу можна зрозуміти, чи підходить тобі методика викладання вчителя. Я так переглянула одну тему з української мови, але зрозуміла, що мені набагато більше подобається як пояснює та вчителька, до якої я хотіла йти на додаткові в Рахові. Тому до ЗНО з української я готувалася з нашою репетиторкою. Ходила на додаткові заняття з жовтня до червня.

З географії онлайн-урок я і не пробувала. Одразу пішла до репетиторки в Рахові. Теж займалися з жовтня до червня.

Які ти помітила плюси і мінуси підготовки до ЗНО на онлайн-курсах?

З плюсів це те, що тобі не треба нікуди йти. Чи то дощ, чи сніг, чи сонце - ти можеш спокійно сидіти вдома і вчитися. Не потрібно витрачати час на збори та дорогу до репетитора. Ну, і що дуже актуально цього року, - заняття відбувалися і в період карантину. Бо з української мови та географії через епідеміологічну ситуацію я не відвідувала репетиторів. А уроки з історії України відбувалися без збоїв (і без небезпеки для здоров’я). Також плюс, що для навчання на онлайн-курсі не обов’язково мати комп’ютер чи ноутбук. Вся моя підготовка була в мобільному телефоні.

А з мінусів тільки те, що можуть бути проблеми зі зв’язком. От бувало так, що зникав Інтернет або погано відтворювалося відео на самій платформі. Але це було дуже рідко. Буквально 3-4 рази за весь період навчання. І то тільки тоді, коли була погана погода чи якісь катаклізми.

Чи не ставилися батьки скептично до онлайн-навчання?

Батьки навпаки підтримали такий мій вибір. Моя мама чула не один раз як вчитель пояснював нам матеріал. Він робив це настільки просто та доступно, що і вона все розуміла і запам’ятовувала. Часто після заняття, за вечерею, я розповідала родині пройдену тему (так нам радив робити наш вчитель, для кращого запам’ятовування інформації). І батьки бачили, що є прогрес, бо я постійно щось їм переказую.

Також те, що вчитель писав мамі про результати зрізів і тестів, про мої успіхи на заняттях, теж змушувало довіряти.

Як проходив твій типовий день в 11 класі?

То був важкий період. З 8 години я була в школі. Була просто купа предметів, з яких задавали багато завдань і все треба виконувати. Бо ж окрім ЗНО хочеться і гарні бали в атестаті мати. Приходила додому. Мала годинку, щоб поїсти і відпочити, а потім йшла або на додаткові до репетитора, або мала онлайн-заняття. Ввечері робила шкільні уроки, вчила теми для репетитора чи курсу, проходила тести зі ЗНО. На вихідні дуже чекала!



А як відбувалася твоя підготовка до ЗНО в період карантину?

Було легше, але я трохи сумувала за тим ритмом життя до карантину. Бо хоч і було тяжко, але я постійно перебувала в тонусі. На карантині важче було зібрати себе до купи і взятися за навчання. Але цей такий стан тривав пару тижнів, а потім вже виробився певний план і я могла правильно розподілити свій час між навчанням і відпочинком.

Які були твої відчуття зранку перед першим ЗНО?

Перше ЗНО було з української мови та літератури. Я прокинулась і зрозуміла, що повторюю собі в голові наголоси. Було страшно. Я думала, що все забула. Але потім заспокоїлась, хоча хвилі паніки накривали до самого початку іспиту. Та загалом, йшла на ЗНО з позитивними емоція. І зі ЗНО йшла теж з позитивними емоціями.

ЗНО з географії ти складала в Хусті. Який був твій стан на іспиті після дороги?

Мені було дуже важко. Як-не-як, але дорога - це дорога. Здається, що Хуст не так вже і далеко, але нашими дорогами, де тебе трясе… А це ще й літо, в автобусі жарко, вікна і люки відчинили - вуха заклало, голова болить… Я встала о 5 годині ранку, щоб зібратися, бо о 6 ми вже виїжджали. Привезли нас за 3 години до початку самого ЗНО. І ми просто весь той час стояли на подвір’ї школи, під сонцем. Це чуже місто, ми і не знали, куди піти. Боялися, що заблукаємо чи спізнимося на ЗНО, тому просто стояли 3 години біля школи. Навіть важко уявити, як мало бути учням, які тяжко переносять дорогу і яких закачує в транспорті.

Ти задоволена своїми результатами?

Коли побачила результати з української мови та літератури я була дуже навіть задоволена, бо наробила трохи в тестах помилок і хвилювалася, що твір оцінять низькими балами. В результаті, за твір мені поставили 17 балів з 20. Що, я вважаю, є дуже хороший результатом.

З історії України також задоволена, а з географії не дуже. Спочатку трохи засмутилася результатом, але потім проаналізувала свої відповіді і зрозуміла, що неправильно відповіла на ті питання, які не дуже добре знала.

Розкажи про свої подальші плани.

Хочу вступити на історичний факультет. Розглядаємо Львів, Чернівці й ще якісь міста Західної України. Можливо, також подамо документи на «Право». Але це не точно.

Що ти можеш порадити тим, хто тільки складатиме ЗНО в майбутньому?

1. Не запускайте навчання. Вчіть хоча б те, що задають в школі. Бо в школі подають базу. ЗНО на 200 з цією базою ви не складете, але прохідний бал наберете.

2. Давайте собі час на відпочинок. Вчіться, але робіть перерви, щоб відновити сили, аби не було вигорання. Бо при постійному зубрінні зникає будь-яке бажання та мотивація вчитися.

3. Не порівнюйте себе ні з ким іншим. Не дивіться на те, що хтось знає щось краще і більше, ніж ви. Порівнюйте себе тільки з собою минулим. Так будете бачити як виросли ви і ваші знання.

Rakhiv.in ще раз вітає Юлію з успішним закінченням школи та складанням ЗНО. Бажаємо вступити в омріяний ВУЗ і сповна насолодитися студентським життям. А тим, на кого ЗНО чекає в майбутньому - плідної підготовки, терпіння і сил!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар