Новини по нашому 2 187 Переглядів 0 Рейтинг

Небезпечна рослина розрослась біля річок Закарпаття (фото)

червня 30 / 2020
Небезпечна рослина розрослась біля річок Закарпаття (фото)
Мова про Борщівник (лат. Heracleum) — рід дво- та багаторічних трав'янистих рослин родини парасолькових.), який вже самостійно, без будь-якого контролю, чимдалі більше розростається на берегах річок, луках та в полях.

Нажаль, не виключення і Мукачево. Тут, попри доволі часті покоси на набережних в межах міста, знищити небезпечну рослину на берегах річок не вдається роками.

Навіть одноразове торкання до цієї рослини призводить до важких опіків. Усе від того, що в період вегетації в різних частинах рослини (в листі, стеблах, плодах у багатьох видів) накопичуються фотодинамічно активні кумарини і фурокумарини. Саме їх наявність в соку борщівника і є головним «злом» цих рослин. Адже вони підвищують чутливість організму до сприйняття сонячного світла.

Власне, потрапляючи на шкіру сік борщівника під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які часто називають «опіками». Втім, ураження не дають знати про себе одразу.Через 1-2 дні пошкоджена поверхня тіла покривається пухирями, що можуть набрякати до декількох сантиметрів, важко гояться та загострюють ймовірність появи інших шкірних захворювань. Водночас, на уражених ділянках виникає некроз тканин, тому людину може морозити, нудити, підвищується температура, виникають алергічні реакції.

Найчастіше дерматити від потрапляння соку борщівника на шкіру виражаються в пухирях, змінюваних темними плямами, які сходять протягом 3-6 місяців. (неодноразово фіксувалися випадки таких дерматозів – до III ступеня, а також навіть летальні - у дітей молодшого віку від численних опіків шкіри). При значних ураженнях, рецидиви, а саме прояви коричневих плям на шкірі після опіків, можливі й через рік, при новому опроміненні раніше уражених частин тіла сонячними променями. Як наслдок контакту з борщівником - на шкірі можуть залишатися навіть рубці.

Як вберегтися та що робити, якщо контакт із борщівником все ж відбувся

Не ходіть босоніж та уникайте зарослих місць, де серед інших рослин може причаїтись небезпечна рослина.

Не ламайте гілля борщівника. Якщо зірвати цю рослину чи просто пройти крізь зарослі – можна отримати дуже серйозні опіки, які важко гояться. Також не варто під нею фотографуватися, як під пальмою. Будьте обережні!

А якщо ви все ж сконтактували з борщівником, то при опіках рекомендовано не перебувати на сонці, добре намилити уражене місце господарським милом і змити проточною водою чи лосьйоном, що містить спирт. Також можна використати пантенол чи іншу мазь проти опіків. Але, якщо в результаті ураження на шкірі виникли великі міхурі і відчувається сильний біль – обов'язково слід звернутися до лікаря. При необхідності та за відсутності особистих протипоказань прийміть десенсибілізуючі чи антигістамінні препарати (супрастин, діазолін, глюконат кальцію, тощо). При масштабних ушкодженнях – зверніться до лікаря негайно!
Небезпечна рослина розрослась біля річок Закарпаття (фото)
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар