Новини по нашому 2 029 Переглядів 0 Рейтинг

Таємниці міфічної рослини яка росте у горах Рахівщині

червня 29 / 2020
Таємниці міфічної рослини яка росте у горах Рахівщині

Щороку у червні мережа Інтернет рясніє неймовірними світлинами гірських рододендронів. І найбільш вірогідно, що саме рододендрон миртолистий і є тією червоною рутою, оспіваною у народних піснях, описаною в легендах та переказах. Але чи знаєте ви, що існують певні розбіжності, яка саме рослина має таємничу назву «червона рута»?


Отже, існує кілька версій. За однією з них «червоною» у народі вважали руту запашну (інші народні назви – пахуча, садова, винна, городня, німецька, благородна трава, мати рослин тощо), але вона зовсім не червоного, а жовтого кольору. Це вічнозелений ароматний напівчагарник сімейства Рутові. Росте на добре освітлених, кам’янистих місцях, в нашій країні в природних умовах зростає тільки в Криму. Ця рослина має цінні лікувальні властивості, а також здатна відлякувати деяких комах з городини. У тих країнах, де рута росте повсюдно, її листя цінують через своєрідний пряний смак і сильний незвичайний аромат, який слабшає при висушуванні. За народною легендою саме ця рута з надзвичайно багатими властивостями в Купальську ніч змінює свій жовтий колір на червоний і той, хто її відшукає, отримає справжнє вічне кохання.

У знаній в усьому світі пісні Володимира Івасюка «Червона рута» йдеться про міфічну рослину, яку не потрібно шукати, оскільки її просто не існує в природі. Цікавим є і той факт, що на ювілейні платівці під назвою «Червона рута» зображена рослина під назвою монарда двійчаста родом з Північної Америки. Це багаторічна трав’яниста рослина, 80 см заввишки з довгим кореневищем та яскраво-червоними квітками. Цвіте монарда у липні, з листя та квітів можна заварювати цілющий чай, оскільки пахне вона подібно до бергамоту. У дикому вигляді в нашій країні ця рослина не зростає.
Ось така вона цікава та багатогранна червона рута!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар