Новини Закарпаття

Чому зникають горобці на Закарпатті? (відео)



Українське товариство охорони птахів оголосило 2024 рік роком горобця хатнього, адже його чисельність щороку скорочується. Орнітологи б’ють на сполох: в населених пунктах України майже зникли горобці. Закарпаття тут не виключення. На жаль, побачити горобця незабаром зможемо лише на екскурсії у краєзнавчому музеї.

Пташок останнім часом у населених пунктах Закарпаття суттєво поменшало. Науковці також підтвердили факт зменшення популяції горобців на Закарпатті. Як і все в природі – горобці важливі у екосистемі і виконують свої корисні функції. Орнітологи попереджають про загрозу екосистемі. Адже чисельність горобців щороку скорочується не тільки на Закарпатті, а й в Україні та Європі. Оксана Станкевич-Волосянчук назвала кілька основних причин зменшення чисельності горобців. Друга причина – брак їжі та зменшення джерел харчування горобців.

Серед факторів впливу також зменшення кількості домашніх господарств, де тримають свійську птицю, зникнення колгоспних елеваторів. А ще загроза з боку вуличних котів, які у містах полюють на горобців. Що стосується іншого виду горобців – польового, для яких комфортне сільськогосподарське середовище та агроландшафти, їх ще можна побачити у нас.

Проте їх чисельність теж зменшилася. Роль горобців у природі виконують інші види птахів, каже фахівчиня. Проте факт їх зникнення однозначно заслуговує уваги і більш глибокого дослідження наукової спільноти.


Перейти на сайт