Безпека у мережі – популярні шахрайські схеми (відео)

грудня 02 / 2023


В епоху цифровізації, шахраї намагаються вигадувати все новіші та підступніші схеми. Мета видурювання грошей, персональних даних, а у майбутньому – можливий шантаж. Через те, що значна частка дітей наразі мають вільний доступ до інтернету та, не завжди добре обізнані у кібербезпеці, саме діти та підлітки стали однією з найважливіших категорій для шахраїв. Суми збитків,завданих такими маніпуляціями через мережу складають стоні тисяч гривень. За фактом такого шахрайства, вже відкрито декілька кримінальних проваджень. З популяризацією електронної валюти, шахраї вигадали і тут спосіб незаконно привласнити ваші фінанси.

Тому почали створювати сервіси, через які ви начебто маєте змогу у декілька разів збільшити чи то пришвидшити ваш дохід. На теренах Закарпатської області фіксують випадки вчинення шахрайських дій через мережу, проте більшість аферистів, що намагаються у незаконний спосіб заволодіти коштами не проживають на території обслуговування кіберполіції краю. Нещодавно працівники кіберполіції затримали шахраїв , які займався продажем військового обладнання. Фігуранти встановлювали ціни на товари, вартість яких починалася від 20 тисяч гривень. Психологи пояснюють, що шахраї діють в першу чергу на довіру. Перший признак, що повідомлення містить фейкову або ж неправдиву інформацію – нечітке формулювання повідомлення.

Якщо шахрайська схема передбачає спілкування з жертвою, то на вас намагатимуться тиснути, квапити у прийнятті рішень та ставитимуть одне і ж питання по кілька разів. Працівники кіберполіції наголошують, що власна безпека – це в першу чергу, відповідальність кожного.

Тому потрібно перевіряти платформи та джерела, кули ви хочете перерахувати кошти. Ніколи не надавайте особистих даних підозрілим особам та не намагайтеся знайти легкий заробіток, де начебто нічого не потрібно робити аби отримати великі суми коштів. Варто додати, що усі факти пов’язані з шахрайством розслідуються за статтею 190 ККУ. Максимальне покарання за таке правопорушення – позбавлення волі від 5 до 12 років з конфіскацією майна.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар