Закарпатців попереджають про важке інфекційне захворювання

листопада 02 / 2023
На офіційній сторінці у соціальній мережі фейсбук, Ужгородська міськрада, опублікувала важливу інформацію:


👨‍⚕ Кір – важке інфекційне захворювання, яке загрожує не лише дітям, а всім, хто не має імунітету до нього. Імунітет до кору можна здобути або після перенесеної хвороби, або ж - після вакцинації. Краще здобути його через вакцинацію, тому що після кору завжди настає так звана імунна амнезія, тобто «втрата пам’яті» імунітету, його ослаблення до різних збудників хвороб.

Одним із частих серйозних ускладнень кору є пневмонія. Кір приводить до смерті приблизно в одному випадку на 1000, й причиною смерті є не лише пневмонія, але й інше ускладнення – енцефаліт, який може розвинутися не лише в гострий період хвороби, але й через декілька років після перенесеного кору. В цьому випадку мова йде про підгострий склерозуючий паненцефаліт.

🔴 Загалом, енцефаліт – це запалення мозку. Розвиток паненцефаліту пов’язаний з тим, що вірус на роки залишається в організмі після перенесеної інфекції і зрештою спричиняє ураження головного мозку. Хвороба має повільний, але незворотний перебіг, і завжди приводить до смерті, адже ліків для такого випадку немає. Паненцефаліт повільно руйнує мозок людини: спершу болить голова, відчуваються перепади настрою, може нудити, хитати, потім може пропасти зір в одному чи в обох очах, хода стає дедалі більш нестійкою, починає прогресувати параліч. Людина, у якої розвинувся підгострий паненцефаліт, помирає за кілька місяців чи, щонайбільше, за рік, і за цей час набуває інвалідності та втрачає особистість. Паненцефаліт найчастіше буває у дітей, які заразилися вірусом кору в ранньому віці, особливо на першому році життя.

💉 Єдиний спосіб запобігти кору та всім його можливим ускладненням – своєчасно вакцинувати дитину в рік (перша доза) та в шість років (друга доза) вакциною КПК. Поки дитина ще не вакцинована, вона вразлива. Тому принципово важливо, щоб всі люди навколо були вакциновані проти кору. Це також справедливо і щодо інших інфекцій.

Захисти своїх!
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар