Новини Закарпаття

Під чіс купання у місцевих водоймах на Закарпатті виявляють шокуючі знахідки



Літо. Гаряча пора силою тягне місцевих жителів до водойм. Спекотної днини відпочивальники поспішають до найближчих річок, аби зануритись в прохолодну водойму та освіжитись.

На жаль, безпечних місць для купання у закарпатських громадах, із кожним роком все меншає. Причина у цьому, насамперед, людський фактор. Останнім часом у закарпатських річках можна побачити украй невтішні предмети: пластик, трупи тварин та ряд інших побутових відходів, які люди часто скидають на воду, мовляв: попливе із дощами.

І справді, не рідко, увесь пластиковий непотріб, який разом із дощами несеться бурхливими ріками, виловлюють аж у сусідній Угорщині, де ці "сюрпризи" ніяк не сприймають із посмішкою.

Та не лише трупи тварин можна побачити у місцевих водоймах, а й ряд інших небезпечних речей, у тому числі й і розбиті скляні пляшки й банки та жестяну тару з-під пива. Такі предмети становлять особливу загрозу на дні водойми, адже не рідко можуть поранити руку чи ногу відпочивальника в момент купання. Також люди кажуть, що у воді натрапляли на такі небезпечні предмети, як іржаві ножі та сілгоспінвентар (зламані вила, мотики й серпи), металеві дроти, запчастини від транспортних засобів.

Нагадаємо, на Ужгородщині одним із найнебезпечніших місць для купання впродовж років залишається таємничий Кар'єр. На дні водойми, кажуть, і досі лежать іржаві деталі від автомобілів та й навіть цілі транспортні засоби.

Біду не треба іти шукати

Не залежно від того, що цьогоріч у деяких закарпатських водоймах місцевим жителям заборонялось купатись через виявлення у воді небезпечних бактерій, береги закарпатських річок рясніли туристами і тамтешнім населенням. Люди продовжували відвідувати небезпечні водойми й ігнорувати застереження рятувальників, що у свій час інформували відпочиваючих бути уважними на воді.

Зауважмо, не надто безпечною тогоріч видалась і Мукачівська Латориця, де було виявлено вірус холери.

На Перечинщині місцевим жителям цьогоріч не забороняли купатись. Ймовірно, води місцевих річок - Ужа й Турї є чистими та безпечними. Нам би, принаймні, хотілось у таке вірити. Але, на жаль, багатьох жителів бере сумнів із цього приводу. За їх словами, навряд останнім часом відбиралися проби води із місцевих річок.

Люди розповідають, що у річках останнім часом просто бояться плавати, адже вони потерпають від нечистот. Вода навіть смердить, бо брудна.

- Де там чиста, чи хтось робив аналізи? А діти біжать купатись. На голови скачуть з розгону. А що під водою - бляшанки, ножі, іржаві вила. Що лиш ми не знаходили в нашій річці, - розповідає пані Олена.

- Змій розвелося в тій нечисті. Не було того так багато раніше, а зараз гадами кишать річки.

- Навіть одяг не можна випрати у такій річці. Люди скидають всілякі відходи, здохлину, усе там розкладається, вода смердить, - розповідає мешканка Перечинщини.

Перейти на сайт