На Закарпатті знайдено рідкісного отруйного жука-афродізіака (ФОТО)

квітня 25 / 2023

На Закарпатті, а саме на Берегівщині, цього року зафіксували досить значну кількість досить незвичних жуків для регіону.

Він є чорного або темно-синього кольору з металевим відливом. Тіло має незграбне, м'ясисте, а у самок з сильно роздутим черевцем. Довжина тіла може складати до 40 мм. Це майка звичайна (Meloe proscarabaeus) — жук з родини наривників.
Ці жуки отруйні, але водночас і рідкісні. В руки їх брати не варто - адже коли їм загрожує небезпека, виділяють зі зчленувань тіла маслянисту рідину.
Вона містить отруйну речовину – кантаридин. Ця речовина має шкірно-наривну дію. Отже, може викликати опіки та нариви на шкірі. Після нього тривалий час залишаються хворобливі пухирі.
Зазвичай з'являються майки в перших числах травня (звідси і їхня назва), але цього року раніше. Личинки виповзають через 28-40 днів і живляться рослинами, почасти ведуть паразитичний спосіб життя на личинках інших комах, зокрема паразитують у гніздах бджіл.
Життя майок коротке. Самці вмирають після спарювання, а самки — як тільки встигнуть відкласти яйця. У роки масового розмноження жуки поїдають сходи буряка, салату, кропу, бобів, гороху, конюшини, соняшнику і злакових культур. Але таке явище трапляється вкрай рідко.
Цікаво, що речовина, яку виділяють майки мають також афродизуючу дію, і з давніх-давен використовується людьми для підвищення статевого потягу, звісно у відносних пропорціях.
Однак вона може бути і смертельною отрутою, вважається, що в античні часи в Греції концентрована настоянка з речовини чорних майок використовувалася нарівні з цикутою для умертвіння засуджених до смерті злочинців. Насправді ця отрута ефективно захищає комаху від мурах і жужелиць. Для людини й ссавців вона несе смертельну небезпеку при попаданні в організм лише у великих дозах.
Шкодити майка звичайна (тобто її личинки) може хіба у вуликах, але це рідкісне явище, зазвичай вона паразитує у "домівках" диких бджіл. І якщо ця комаха вам не заважає - краще її просто не чіпати. Але попередити насамперед дітей, аби не брали їх до рук.
А, наприклад, у Німеччині майки звичайні знаходяться під загрозою зникнення, і тому навіть були оголошені "Комахами 2020" (Insekt des Jahres).
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар