Паводкова ситуація на Закарпатті: Підтоплено чимало дворогосподарств, зруйновані ГТС - подробиці від водників

грудня 18 / 2022


Гідрометеорологічна ситуація

Вночі максимальні рівні пройшли в верхів’ях всіх приток р. Тиси, та на р. Тисі м. Рахів, с. Ділове, м. Тячів. На ранок формується максимальний рівень р. Тиса біля м. Хуст. В нижніх течіях Боржави продовжувалось повільне підвищення рівнів, утримувалась вода на заплаві.

Протягом ночі спостерігалась мінлива хмарність, на початку ночі в горах відмічався слабкий сніг, температура повітря 1-6°, на високогір’ї до 10° морозу.

На більшості річок продовжувалось зниження рівнів води.

Протягом доби передбачається невелика хмарність, без опадів, вночі морози. На більшості річок продовжиться зниження рівнів води. Очікуємий максимальний рівень р. Тиса – смт. Вилок 320 – 350см над нулем поста вдень 18 грудня в межах корінних берегів. На Тисі в районі м. Чоп продовжиться добігання води з підвищенням рівня води на 3.2-3.7 м. (над рівнями на 8 год. 18 грудня), з початковим виходом води на заплаву. На р. Латориця – м. Чоп вдень 18 грудня завершиться добігання максимального рівня з незначним підвищенням, з утриманням високого шару води на заплаві протягом 3-4 діб.
Протягом дня на р. Боржава – с. В. Ремети завершиться формування максимально рівня 640 см, над нулем поста. (рівень небезпеки помаранчевий). В нижніх течіях Боржави буде утримуваться вода на заплаві.

Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь: р. Ріка – Н.Бистрий, р. Тиса – смт. Вилок, Пінія – с. Поляна;

ІІ ступінь: р. Стара – с. Зняцево;

ІІІ ступінь: р. Тиса – м. Хуст, р. Боржава – с. В. Ремети, р. Латориця –м. Чоп;

На даний час спостерігається:

Підтоплення автодороги с. В. Ком’яти – с. Шаланки, довжиною 200м, шаром води – 50 см.

Підтоплення сільгоспугідь на незахищених ділянках: Берегівський район 250 га (с. В. Копаня, с. Дюла, с. Сільце, с. Камянське), Хустський район – 186 га (с. Сокирниця, с. Стеблівка, с. Вільхівка ). Площі сільгоспугідь в селах: Заріччя, Сільце, Кам’янське, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник уточнюються.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.
Працюють 6 стаціонарних насосних станцій. Перекачано за добу біля 0,7 млн. метрів кубічних. Всього з початку року – 11,8 млн. метрів кубічних.

В с. В. Копаня (Завадка) з метою запобігання затоплення присадибних ділянок місцевим стоком Виноградівським МУВГ залучено пересувну насосну станцію (перекачано 13500 м3), а силам Берегівського МУВГ в с. Вільхівка установлена пересувна насосна станція, перекачено 1750 м3 .

В результаті інтенсивних опадів в смт В. Бичків на р. Шопурка відбувся звал водяного потоку на лівобережну дамбу вище автодорожнього мосту, що призвело до повного розмиву мокрого укосу дамби, та часткового пошкодження гребня дамби. Орієнтовна протіжність розмиву 150 м.

З метою запобігання подальшого розмиву водозахисної лівобережної дамби в смт. В. Бичків, на річці Шопурка були проведені першочергові невідкладні роботи по укріпленню дамби стволами дерев. Було укладено 12 стволів дерев, що зупинило подальший розмив тіла дамби.

Працівниками Тячівського МУВГ ведеться постійний моніторинг за пошкодженою ділянкою дамби.

За рахунок звалу водного потоку на лівий берег р. Тересва в с. Терново відбулася руйнація лівобережної дамби, орієнтовною протяжністю 60 м., пошкоджені мокрий відкіс, гребінь дамби, та сухий відкіс.

Загрози повного руйнування гідротехнічної споруди наразі немає. Працівники Тячівського МУВГ здійснюють обстеження пошкодженої ділянки дамби для організації першочергових невідкладних робіт на даній пошкодженій ділянці.

На роботах по пропуску паводку задіяно 45 чол. та 14 од. техніки.

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.
Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».





БУВР Тиси
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар