У лікарні на Закарпатті від коронавірусу помер відомий музикознавець з Києва (ФОТО)

січня 23 / 2022
У лікарні на Закарпатті від коронавірусу помер відомий музикознавець з Києва (ФОТО)

Вчора, 22 січня, помер відомий український музикознавець, беззмінний директор фестивалю «Червона Рута» Тарас Мельник. Про це повідомила його донька Соломія Мельник.

Тарас помер внаслідок коронавірусу, він понад місяць хворів на COVID-19 та перебував у тяжкому стані в лікарні м. Ужгорода.



Тарас Мельник народився 17 січня 1954 року.

У 1977 році, на п’ятому курсі перед випускними іспитами Мельника виключили з консерваторії за буржуазний націоналізм та відправили на «виправні роботи» на завод, де він пропрацював два роки слюсарем.

У 1980–1982 роках — працював викладачем кафедри музичного виховання у Ніжинському державному педагогічному інституті ім. М. В. Гоголя. Пізніше викладав історію української музики в Національній Музичній Академії України ім. Чайковського.

В 1989 році, разом з Кирилом Стеценком та іншими товаришами зумів організувати та провести у м. Чернівцях перший фестиваль україномовної музики «Червона Рута».

Згідно спогадів Юрія Луканова, що був прес-секретарем і піар-менеджером першої Червоної Рути (1989), Тарас Мельник пішов до керівництва комсомолу України і зумів їх переконати виділити кошти на проведення фестивалю, оскільки відбувалась перебудова і від комсомолу вимагалося демонструвати прогресивність.

Кавалер ордену «За заслуги» III ступеня. Нагороджений за вагомий особистий внесок у розвиток українського музичного мистецтва, високий професіоналізм та з нагоди 20-ї річниці проведення першого Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута».

Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар