Зможе дихати та говорити: У Львові провели унікальну операцію 6-річному закарпатцеві, який потрапив у ДТП

липня 19 / 2021
З фрагмента хряща ребра хлопчикові сформували спеціальну розпірку і через зовнішній доступ вклали її на місце рубця у гортані.

У Львівській дитячій лікарні «Охматдит» спільно з провідним професором з Познані провели операцію на гортані 6-річного хлопчика з Закарпаття, повернувши йому можливість говорити, дихати та розвиватися.

Про це повідомила Львівська обласна дитяча лікарня «Охматдит», передає Укрінформ.

«Ця дитина має непросту історю. У січні 2020 року хлопчик потрапив у ДТП. Тривалий час він лежав у лікарні у важкому стані, у нього сформувався стеноз гортані за рахунок рубця, який стягував досередини голосові складки. Стеноз нагадував парез гортані - стан, при якому не працюють голосові зв’язки взагалі. Дитина не могла повноцінно дихати, через недостатнє насичення киснем хлопчик мав затримку у фізичному розвитку», - зазначається у повідомленні.
Маленького пацієнта консультували ЛОРи і з Києва, і з Закарпаття. Дитині рекомендували різні методи лікування, але вони не працювали. Треба було не гаяти часу і робити операцію, якої дітям ще не робили в Україні. Для цього лікарі львівського Охматдиту запросили одного з провідних отоларингологів Європи, професора Ярослава Шидловського з Познані.

Операцію провели наприкінці червня. З фрагмента хряща ребра хлопчикові сформували спеціальну розпірку і через зовнішній доступ вклали її на місце рубця у гортані. Вона розвела голосові зв'язки на достатню ширину, щоб хлопчик міг повноцінно дихати і говорити.

Далі було тривале одужання в реанімації.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар