5 фактів про унікальне Солотвино

серпня 29 / 2020
5 фактів про унікальне Солотвино

Солотвинську сіль експортували до багатьох країн Європи. Так, в 1887 і 1889 році було укладено договори про покупку солі з Сербією і Болгарією відповідно. Поки тут не була побудована залізниця, сіль транспортували по річці Тиса.
?? Однією з найстаріших шахт в Солотвино є Кунігунда - копальня, побудована ще в XIII столітті і названа на честь дочки угорського короля Бейли IV. Саме у цій шахті в 1896 році було встановлено соляний обеліск з нагоди міленіуму - тисячоліття із дня приходу угорських племен на тутешні землі.
?? Саме у Солотвино в бідній єврейській родині народився Роберт Максвелл - відомий британський медіа-магнат і власник глобальної видавничої імперії.
?? Тривалу частину своєї історії Солотвино було лише місцем видобутку солі. І тільки в 1968 році співробітники Ужгородської філії Одеської НДІ курортології вирішили використовувати закарпатський мікроклімат і соляні шахти для лікування людей хворих на бронхіальну астму.
?? Вода соляних озер Солотвино за своїми лікувальними властивостями аналогічна водам Мертвого моря. Перше озеро з'явилося кілька десятків років тому на місці найстарішої шахти Кунікунда. З часом площа водойм на місці просідання грунтів збільшувалась і сягала майже 10 га. Вода в цих озерах дуже солена (30-32 г/л) і корисна для лікування хвороб нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри.
Пропрацювала понад 130 років і остаточно була закрита в 2010-му.
«Дев’ята шахта провалилася трохи раніше восьмої через те, що неконтрольовано надходила вода, що затопила все виробітку. Цей регіон неможливо відновити», – повідомив голова смт Солотвина Юрій Ухаль.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар